Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Latexallergie houdt Hengelose Daniëlle Beimin binnen: “Ben onvrijwillig kluizenaar”

In de buurt komen van ballonnen, zwembrillen of douchegordijnen kan de Hengelose Daniëlle Beimin (39) al jaren niet meer. Ze heeft de meest ernstige vorm van een latexallergie: “Een simpel ding als een postzegel of enveloprandje likken, kan ik niet meer. Mijn man moet zelfs de post uit de gang pakken, omdat de enveloppen samengebonden hebben gezeten met elastieken en dus onder de latexglitter zitten.”

Gevaarlijk

Latexglitter. Die term valt vaak in huize Beimin. “Zo noemen wij de deeltjes die van de latex afkomen." Omdat de Hengelose de meest zware vorm van een latexallergie heeft, kan ze al een anafylactische shock krijgen als ze in de buurt komt van deze stof. Haar luchtpijp trekt dan dicht en ze kan zelfs buiten bewustzijn raken.

“Ik moet komend weekend thuisblijven van een familieweekend, omdat de locatie-eigenaar aangaf niet te weten of de slaapzalen veilig zijn.”

Kluizenaar

Maar ook anderen, die in aanraking zijn gekomen met latex, kunnen die glitter doorgeven. Daarom komt Daniëlle Beimin niet vaak meer buiten: “Het is verschrikkelijk, ik voel mij een onvrijwillige kluizenaar. Zo moet ik komend weekend thuisblijven van een familieweekend, omdat de locatie-eigenaar aangaf niet te weten of de slaapzalen veilig zijn.”

Pleisters

Daniëlle Beimin heeft deze allergie al haar hele leven, maar pas sinds enkele jaren in deze heftige vorm: “Er werd bij mijn geboorte geconstateerd dat ik een allergie voor pleisters had. Later bleek dat het om een latexallergie ging. Een op de twintig mensen heeft een contactallergie, de mildere variant."

Supermarkt

De mildere contactvorm levert een soort eczeem op; de huid wordt rood en je krijgt bultjes en zwellingen, die jeuk veroorzaken. Daniëlle Beimin had tot voor een paar jaar geleden deze vorm, maar na een bezoek aan de opening van een Jumbo-vestiging werd-ie 'airborne', zoals ze dat noemen: “Ik was met mijn kinderen naar die nieuwe winkel gegaan. Er hingen overal ballonnen en ik ben niet meer hetzelfde die winkel uitgekomen.”

“Een kind hoeft maar met een elastiekje zitten te spelen in de les en juf ligt op de grond.”

Ongeneeslijk

Boodschappen doet ze alleen met haar allergiemasker op: "Dat masker beschermt mij tegen latexglitter. Zo'n masker kost 80 euro. Er zijn geen medicijnen en de allergie is ongeneeslijk. Dat is verschrikkelijk. Mijn grootse droom, het helpen van kinderen, heb ik moeten opgegeven.” Daniëlle was werkzaam in het onderwijs, totdat de allergie dat onmogelijk maakte. “Een kind hoeft maar met een elastiekje zitten te spelen in de les en juf ligt op de grond."

icon_main_info_white_glyph

'Gebruik alsjeblieft folieballonnen'

Wat wil Beimin met haar verhaal bewerkstelligen? “Het gaat mij vooral om bewustwording. De onbekendheid maakt het allemaal nog moeilijker. Ik zou ook een oproep willen doen aan mensen om geen latex ballonnen meer te gebruiken. Er zijn herbruikbare folieballonnen te koop. Gebruik daarvan kan een wereld van verschil maken voor mensen zoals ik.”

Schoenen uit

Het betekent niet alleen veel voor Daniëlle, ook de rest van het gezin heeft er dagelijks mee te maken, vertelt ze: "Iedereen die hier binnen komt, moet sowieso de schoenen in de gang laten staan, omdat nooit zeker is of de zolen latexvrij zijn. En mochten de kinderen in contact zijn gekomen met ballonnen, dan gaan ze thuis linea recta onder de douche."

Verhaal gaat verder onder foto

20221014 danielle beimin latexallergie FOTO RTV OOST
Beeld: RTV Oost

Kruisallergieën

De meeste mensen met een latexallergie ontwikkelen ook zogeheten 'kruisallergieën', omdat het immuunsysteem soms geen onderscheid kan maken tussen verschillende eiwitten, die sterk op elkaar lijken. Dat is de Hengelose ook overkomen: “Op mijn kruisallergielijst staan inmiddels aardbei, amandel, ananas, avocado, banaan, dadel, kastanje, kiwi, lychee, mango, papaya, passievrucht, pistache, vijg en walnoot.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.