‘Donder en bliksem’ is deze herfst de titel van de tentoonstelling in de Enschedese Museumfabriek. Weerman Tonny Morsink uit De Lutte proefde het weer van jongs af aan op de boerderij. “Ik keek altijd naar de gedragingen van de natuur”. Maar omdat niet zo heel veel mensen meer zo dicht bij de natuur leven als Tonny, vindt hij het een goede zet dat het museum de weerfenomenen op de kaart zet.
In het Twents Kwartearken vertelt Tonny Morsink in onvervalst Twents over zijn passie en gevoel voor het weer. “Ik ben een weerliefhebber”, zegt hij. Opgegroeid op de boerderij. “Ik fietste altijd van De Lutte naar Hengelo. Alleen voor grommelschoer (onweersbui) wachtte ik even.”
Morsink kreeg de weerfenomenen met de paplepel ingegoten. “Je staat op en kijkt hoe ’t erbuiten uitziet en raakt even in gesprek met het weer. Raam open om even het weer te proeven. Dan weet ik genoeg, dat is ervaring. Dat heb ik van jongs af aan meegekregen”, schetst hij.
De Luttenaar heeft een eigen site waarop hij twee keer per week z’n weersvoorspelling plaatst: vrijdagavond het weer voor het weekend en zondagavond het werkweer. “En als er iets bijzonders gebeurt, doe ik het vaker.” Hij kijkt met enige weemoed terug op de tijd dat hij op de boerderij met het weer bezig was: “Je was altijd bij de boerderij. Daar was het weer altijd. Nu moet je het leren in het museum.”
Geen wonder dat juf Adrie een aantal Twentse woorden opzocht die met het weer te maken hebben: wearglas, weendhekse en gudder. Volgers van het Twents Kwartearken kunnen in het programma de betekenis van de nieuwe woorden te weten krijgen. Dat geldt ook voor het Woord van de Week ‘plodderig’.