Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Onbekend hoeveel Hengelose kinderen zonder ontbijt en lunch naar school gaan'

Schoolontbijt trommel pexels
Op scholen van OSG Hengelo krijgen scholieren de mogelijkheid voor een gratis ontbijt op school als de thuissituatie daarom vraagt.
Beeld: Pexels

De gemeente Hengelo heeft niet in beeld hoeveel kinderen zonder ontbijt naar school gaan als gevolg van armoede. Die cijfers worden niet bijgehouden. Dit laat het college van B en W weten in antwoord op schriftelijke vragen van Seviye van Wier, raadslid van Lokaal Hengelo.

"Schrijnend en beschamend"

Aanleiding voor Van Wier om vragen te stellen is het landelijke nieuws, waaruit blijkt dat veel kinderen zonder ontbijt en lunch naar school gaan. Het raadslid wilde weten of dit probleem ook in Hengelo speelt en om hoeveel kinderen het gaat.

Door de dalende koopkracht en stijgende inflatie groeit stille armoede onder de bevolking en dat merken scholen, de GGD’s, de voedselbanken en stadsbanken. Lokaal Hengelo zegt het uiterst schrijnend en beschamend te vinden dat in een land als Nederland kinderen zonder ontbijt en/of een lunchpakket naar school gaan. “Met honger naar school heeft slechtere concentratie tot gevolg. Het schaadt ook het zelfvertrouwen en de leerprestaties.”

Armoedebeleid

Het Hengelose college van B en W zegt de discussie in de Tweede Kamer te volgen over het beschikbaar te stellen van gratis lunches en ontbijt op scholen in kwetsbare wijken. “We zullen in samenwerking met ketenpartners daarop anticiperen, zodra er besluitvorming heeft plaats gevonden”, schreef het college deze week in een brief aan Van Wier. De gemeente zegt 'dat de gevolgen van armoedeproblematiek bekend zijn en ook proactief worden opgepakt in het Hengelose armoedebeleid'.

Gratis schoolontbijt

Begin deze maand maakte de rijksoverheid al bekend dat op vijfhonderd basisscholen in achterstandswijken met veel kwetsbare leerlingen per direct wordt gestart met het aanbieden van een gratis schoolontbijt. Het kabinet trekt voor de maatregel 5 miljoen euro uit.

In Hengelo krijgen scholieren van OSG Hengelo ook de mogelijkheid voor een gratis ontbijt op school als de thuissituatie daarom vraagt. Er is deze week een online enquête verspreid, die ouders kunnen invullen en waarmee problemen aangegeven kunnen worden. Dit kan ook anoniem.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.