Nog maar vier maanden geleden sprak de gemeenteraad van Enschede unaniem zijn zorgen uit over de opkomst van zogeheten 'darkstores'. Deze zouden tot een wildgroei aan dichtgeplakte gevels in de binnenstad kunnen leiden. In een motie werd het college opgedragen om snel beleid te maken op de razendsnelle boodschapbezorgdiensten. Maar dat blijkt niet meer nodig.
In de vergadering van stadsdeel Centrum zijn deze week de bevindingen vanuit de gemeente gedeeld. De conclusie is dat het maken van specifiek beleid voor darkstores - zoals gemeenten als Amsterdam en Hengelo al hebben gedaan - tijdrovend werk is. Tegelijkertijd zijn er actuele ontwikkelingen die de noodzaak van nieuwe regelgeving verminderen.
Een darkstore is een distributiecentrum voor online winkelvoorzieningen. Vanuit dat centrum worden online en telefonische bestellingen bezorgd bij klanten. Darkstores vestigen zich graag op een centrale plek, zoals een stadscentrum, maar zijn niet of nauwelijks toegankelijk voor winkelend publiek. Soms is er een balie waar boodschappen afgehaald kunnen worden. Gevels zijn veelal afgeplakt. Dat tast het beeld van een gezellig winkelcentrum aan.
De belangrijkste ontwikkelingen zijn recente uitspraken in rechtszaken tussen flitsbezorgdiensten en de gemeenten Amsterdam en Den Haag. In beide zaken oordeelde de rechter dat flitsbezorgers niet onder de noemer detailhandel vallen, maar feitelijk een distributiepunt zijn. Zelfs als er zoals in Amsterdam een balie aanwezig is waar klanten hun boodschappen zelf kunnen afhalen (via een app als Click & Collect) is detailhandel ondergeschikt aan de opslag van goederen.
Volgens de gemeente Enschede is het binnen de bestemmingsplannen niet mogelijk om een distributiecentrum in de binnenstad te vestigen. Als er een vergunning wordt gemaakt, kan deze dus worden afgewezen. Dat maakt nader beleid voor wat betreft darkstores in het centrum niet nodig. Bovendien hebben de gevreesde problemen zichzelf deels opgelost door de concurrentie. Afgelopen zomer heeft flitsbezorgdienst Gorillas na vier maanden al de stekker getrokken uit de vestiging in Enschede.
Daarmee blijft in Enschede nog één flitsbezorgdienst over: Flink. De bezorgservice heeft onlangs een nieuw distributiepunt geopend op bedrijventerrein De Reulver, maar is momenteel ook nog gehuisvest aan de Noorderhagen in de binnenstad. Met oog op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam zou de gemeente hier kunnen handhaven, bevestigde wethouder Jeroen Diepemaat deze week in de stadsdeelvergadering.
Dat handhaven gaat echter niet gebeuren. Flink heeft inmiddels bij de gemeente Enschede zelf aangegeven te willen vertrekken uit de binnenstad en heeft een locatie aan de Goolkatenweg (bij bedrijventerrein Rigtersbleek) op het oog.