Hengeloër Frans Rientjes kan met recht een oude rot in het vak worden genoemd: Hij maakt al ruim 53 jaar films over de stad, waaronder Stadsjournaals. Daarvan zijn er inmiddels meer dan 237 geproduceerd. Een deel van z'n archief is door de gemeente Hengelo overgenomen, nu zoekt hij onderdak voor de rest.
Rientjes is een bekende verschijning in de stad. Er gaat geen evenement of nieuwsgebeurtenis voorbij of hij is erbij met zijn filmcamera om verslag te doen. Weer of geen weer. Zijn motto is dan ook: “Al regent het, in Hengelo schijnt altijd de zon."
Zijn archief bevat uniek historisch materiaal hoe Hengelo ooit was. De beelden laten zien hoe de stad is veranderd in de loop der jaren met hoogte- en dieptepunten. Hoogstwaarschijnlijk is er geen andere stad in het land die een halve eeuw lang zo consequent in beeld is gebracht en waarvan zoveel videomateriaal bestaat. Daarmee heeft Rientjes een archief van historische waarde.
“Hengelo is een heel positieve stad. Je moet er doorheen lopen, kijken, fietsen, rijden. Dan zie je dat het een prima stad is. Stad in het groen en levendig. Ik mag dat zeggen, want ik loop er al 53 jaar te filmen.”
Tegenwoordig heeft iedereen een telefoon met een camera op zak en is een filmpje zo gemaakt. Eind jaren zestig was dat nog niet vanzelfsprekend. Rientjes weet nog heel goed dat zijn grootvader hem vroeger als kind meenam door de stad. “Het was de tijd van de wederopbouw. We hadden familie met een videocamera en die kwamen weleens terug van vakantie met filmpjes. Ik zag die mensen filmen én ook het resultaat.” De Hengeloër wilde dat ook, filmen. “Ik wist dat er in Hengelo heel wat ging gebeuren, dus zo ontstond uiteindelijk het Stadsjournaal Hengelo.”
Zijn eerste camera, een Kodak, was zo groot als een halve sigarendoos. Rientjes herinnert het zich als de dag van gisteren: “Er zat een cassette in en je moest de belichting zelf gokken, maar er zat nog geen geluid bij. Op een bandje kon niet meer dan een paar minuten worden opgenomen en alles in zwart-wit. Zo is het begonnen.”
Toen Rientjes een baan kreeg bij de Twentsche Courant kon hij van zijn loon een camera kopen met een betere lens en een belichtingsmeter. Er werd ook geïnvesteerd in montage-apparatuur. Dat zorgde ervoor dat hij nog meer filmpjes kon maken.
Het archief van de Stadsjournaals uit de periode eind jaren zestig tot eind 1999 is vanwege de historische waarde overgenomen door de gemeente Hengelo. Een deel van dat materiaal is te zien op de website van Museum Hengelo.
Recentere Stadsjournaals worden getoond aan inwoners van verzorgingstehuizen, maar daarna zijn ze nergens meer te zien. Dat moet veranderen, vindt Rientjes. Hij wil maar wat graag dat zijn actuelere filmcollectie ook door de gemeente wordt aangekocht en toegankelijk wordt gemaakt voor een breder publiek.
Voor dat laatste zouden bijvoorbeeld Museum Hengelo, de bibliotheek, maar ook de lokale omroep zorg kunnen dragen. Die instanties kunnen het hergebruiken, zodat het publiek het historische beeldmateriaal weer kan zien.
De stadsfilmer heeft de afgelopen jaren al verschillende gesprekken met de gemeente Hengelo gevoerd en wil op de motiemarkt, die dinsdag 11 oktober vanaf 19.00 uur 's avonds wordt gehouden, zijn idee onder de aandacht brengen.
Op de motiemarkt kunnen inwoners met goeie ideeën komen voor de stad. Als de aanwezige raadsleden worden overtuigd, wordt een motie opgesteld, die later dit jaar wordt ingediend tijdens een raadsvergadering en in stemming gebracht.
Het is Rientjes niet om het geld te doen, maar hij wil wel tenminste de gemaakte onkosten voor het maken van de Stadsjournaals terug. "Wij zijn ook een vrijwilligersorganisatie."
Zijn oproep aan de gemeenteraad: "Breng deze beelden onder de aandacht bij een breder publiek. Dan kan heel Twente en heel Nederland ervan genieten en maken we promotie voor onze mooie stad.”