Ruim dertig portretten staan deze maand opgesteld op het Stationsplein in Enschede. Wie ernaar kijkt ziet op het eerste gezicht niet dat er achter de vastgelegde personen een indringend verhaal schuilgaat. Allemaal hebben ze direct of indirect te maken gehad met huiselijk geweld. De expositie moet dit gevoelige onderwerp bespreekbaar maken.
Volgens initiatiefnemer stichting Open Mind wordt er nog te weinig gesproken over huiselijk geweld terwijl dat gesprek wel bijdraagt aan de oplossing. Geweld in huiselijke kring komt de afgelopen vijf jaar bij ongeveer een miljoen van de Nederlanders voor.
De expositie is onderdeel van meerjarenprogramma Geweld Hoort Nergens Thuis, dat als doel heeft om huiselijk geweld en kindermishandeling eerder te signaleren. Door de portretten en persoonlijke verhalen tentoon te stellen hoopt de stichting dat huiselijk geweld wordt besproken en zo in een vroeg stadium wordt opgemerkt. “Huiselijk geweld voltrekt zich achter de voordeur. Het is iets wat je niet gemakkelijk bespreekt”, zegt de organisatie. “Een kort gesprek, een opmerking, een gebaar of de simpele vraag: ‘Gaat het goed met je of wat kan ik voor je doen?’ helpt de slachtoffers om erover te praten.”
Afgelopen dinsdag werd de expositie geopend door wethouder Jurgen van Houdt en ervaringsdeskundige Sophie. Zij is één van de geportretteerden en heeft haar eigen foto onthuld. Projectleider Wendy Bent vindt het moedig dat ze op een groot scherm haar verhaal vertelt. “Dat geldt voor alle slachtoffers. Ze staan erachter om het probleem bespreekbaar te maken en om lotgenoten te helpen.”
De expositie trekt door heel Nederland en is in Enschede nog tot 24 oktober te zien.