Op het terrein van de voormalige Coberco melkhal (eerder de Lonneker Melkfabriek), ter hoogte van de Raiffeisenstraat, is een oude wissel geplaatst als herinnering aan de vroegere spoorlijn. Het terrein waar tot voor kort oude fabriekspanden stonden, wordt momenteel omgetoverd tot nieuwe woonwijk. De spoorlijn tussen Enschede en Lonneker is van groot belang geweest voor de groei en ontwikkeling van de stad.
Van de Lonnekerspoorlijn zijn grote delen nog duidelijk terug te vinden in de openbare ruimte. De vrije busbanen, zoals de busbaan richting Roombeek, volgt bijvoorbeeld het oude traject. Datzelfde geldt voor het even verderop gelegen vrije fietspad tussen Enschede en Lonneker, dat uitkomt op de Voortsweg.
De voormalige spoorlijn maakt een verbinding tussen Enschede en de rest van Nederland en Duitsland mogelijk. Door de snel opkomende industrialisatie van Twente in de tweede helft van de 19e eeuw was een goede bereikbaarheid per spoor van levensbelang. Met financiële steun van textielfabrikanten ontstond er vanaf 1880 een netwerk aan spoorlijntjes. Nog maar kleine delen daarvan zijn behouden gebleven, zoals de Museumbuurtspoorweg tussen Haaksbergen en Boekelo.
Op de plek waar nu het wisselelement is geplaatst, lag vroeger het spoorcomplex van de Oostelijke Pluimvee Coöperatie (OPC), kortweg de Eiercentrale genoemd. Ook de toenmalige Lonneker Melkfabriek kreeg hier een aansluiting op het spoor. Inmiddels krijgt het terrein een compleet nieuwe inrichting. In delen van de oude melkhal is nu supermarkt Jumbo gevestigd. Ook de woonwijk, bestaande uit vrije bouwkavels, stadsvilla's en een blok met zogeheten statenpanden, krijgt vorm. De oude Melkhal wordt verder aangevuld met verschillende werkateliers.