Verkeer
Stuur appje
Zoek

Alle Overijsselse steden verhogen parkeertarieven, behalve Hengelo

Parkeermeter Arjen Waanders
Alle grote steden in Overijssel verhogen hun parkeertarief, behalve Hengelo.
Beeld: Arjen Waanders

In bijna alle grote steden van Overijssel worden de parkeertarieven weer ietsje verhoogd. Opvallend is dat Hengelo als enige de tarieven niét verhoogt. Enschede blijft vanaf 1 januari de duurste stad, met een tarief van 3,30 euro.

Laagste prijs in Hengelo

Hengelo houdt als enige grote stad in Overijssel het huidige uurtarief in stand: 1,90 euro. "We zijn volop aan het werk in de binnenstad, het staat letterlijk en figuurlijk op de kop", zegt de Hengelose wethouder Hanneke Steen, die daarom in elk geval dit jaar wil vasthouden aan de huidige tarieven. "We willen dat inwoners en bezoekers komend jaar naar de binnenstad blijven komen."

'Shop & Go'

Met zogenoemde 'Shop & Go'-plekken wil Hengelo ook de bezoeker trekken die een snelle boodschap doet. "Op die plekken kun je gratis dertig minuten parkeren, om even snel een boodschap te doen in de stad. Er zitten sensoren in het wegdek, die meten hoelang de auto er staat. Als je binnen dertig minuten weer vertrekt, heb je niet hoeven te betalen."

Veel andere Overijsselse binnensteden maken het centrum juist autoluwer. Steen is voor een 'en/en-beleid': "Wij stimuleren ook om met de fiets naar de binnenstad te komen. Zo gaan we bijvoorbeeld drie nieuwe gratis fietsparkeerplekken creeëren."

Enschede en Deventer

Niet iedere stad heeft het dus zo luxe als Hengelo. Parkeren aan straat in Enschede wordt elk jaar tien cent per uur duurder, zo is een aantal jaar geleden afgesproken. In Deventer is het parkeertarief al drie jaar hetzelfde, namelijk 2,73 euro per uur. Maar per januari verhoogt de Hanzestad de tarieven, al is nog niet bekend met hoeveel. "Hier moet nog over besloten worden. We kijken naar alle zones", zegt een woordvoerder.

Zwolle en Almelo

In het centrum van Zwolle je auto stallen kost nu nog drie euro per uur, maar vanaf het nieuwe jaar ben je in de provinciehoofdstad ook meer geld kwijt. Een woordvoerder laat weten dat in november wordt beslist wat het nieuwe tarief wordt. Almelo verhoogt de tarieven met ruim vier procent, wat neerkomt op prijsstijging van ongeveer tien cent per uur.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.