Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Raad van State zoekt tevergeefs praktische oplossing voor overlast kinderdagverblijf Hengelo

Beerninks2 rtvoost
Het huis van echtpaar Beernink uit Hengelo grenst aan kinderdagverblijf Toermalijn in de wijk Vossenbelt in Hengelo.
Beeld: RTV Oost

Een poging van de Raad van State om de geplaagde buren van kinderdagverblijf Toermalijn in Hengelo te laten uitkopen, is vandaag mislukt. Woordvoerders van de gemeente hielden de boot af. “Het is lastig om gemeenschapsgeld daarvoor in te zetten.” Woordvoerders van het kinderdagverblijf voor gehandicapte kinderen gaven ook niet thuis.

De familie Beernink moet nu maar afwachten of de Raad van State juridische argumenten vindt om de bijna twintig jaar bestaande overlast bevredigend op te lossen. De raadsvoorzitter gaf alvast een winstwaarschuwing. De Raad mag alleen maar beoordelen of de gemeente juridische fouten heeft gemaakt. Over een mogelijk onmenselijke behandeling van de familie gaat de Raad niet.

‘Aanvaardbaar leefklimaat’

“De hele gemeenteraad laat ons in de steek”, klaagde Bert Beernink vandaag bij de Raad. “Het is zo vals wat hier gebeurt.” Zijn vrouw Anne vulde aan: “Waarom krijgen we geen reddende hand van de gemeente?”.

Maar volgens de gemeente is er met de bouw van een geluidsscherm een aanvaardbare situatie ontstaan. Ook al is door de gemeente zelf een schrikbarend lage WOZ-waarde van de woning van de familie vastgesteld. Die is in de afgelopen twintig jaar gekelderd van ruim zes ton naar één ton. De woning lijkt onverkoopbaar.

De familie wil alleen maar weg. De raadsvoorzitter stelde daarom voor dat de Toermalijn de woning koopt en zo een kans krijgt om uit te breiden. Maar de woordvoerders van de Toermalijn hielden hun kaarten tegen de borst. Ze wachten af wat de Raad van State gaat doen.

Bestemmingsplan

De advocate van de familie maakte bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan waarin de activiteiten van het kinderdagverblijf worden geregeld. En ze eiste ook handhaving van de regels, omdat de Toermalijn in strijd handelt met het bestemmingsplan. Krijgt ze haar zin, dan ligt de weg vrij voor het indienen van een schadeclaim bij de gemeente en het kinderdagverblijf.

Dat bestemmingsplan laat sociaal maatschappelijke zorg toe. Maar volgens de advocate biedt de Toermalijn sociaal medische zorg. Dat is op de locatie aan de Kroeskarperstraat niet toegestaan. Zo lopen er onder andere fysiotherapeuten rond en het personeel heeft ook een opleiding als verpleegkundige gevolgd.

Volgens de gemeente en de Toermalijn is er niets aan de hand. “De sociaal maatschappelijke zorg is dominant”, zegt de advocaat van de Toermalijn. “Alles is gericht op de ontwikkeling van de kinderen.” Dat daarbij soms medische handelingen worden verricht, is volgens hem bijzaak.

Lawaai

Met een recent uitgevoerd geluidsonderzoek is volgens een gemeentewoordvoerder aangetoond dat het lawaai van de kinderen op de speelplaats binnen de normen valt. Daarom is er ook sprake van goede ruimtelijke ordening. Ondanks de zeer korte afstand tussen het speelterrein en de woning van de familie Beernink. Dat onderzoek ontbrak toen de Toermalijn in 2004 in gebruik kwam.

Onafhankelijke adviseurs van de Raad hebben intussen kritiek geleverd op dit geluidsonderzoek. Zo is onder meer niet gekeken naar het specifieke gegil en gekrijs van deze kinderen. Geluidsdeskundige Erik Roelofsen die door de familie is ingehuurd, was woest over het gemeentelijke onderzoek. “Ik zit hier met kromme tenen. Ze hebben het gewoon niet onderzocht. Er is niet eens een poging toe gedaan.”

De Raad oordeelt binnen enkele maanden.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.