Politie, Openbaar Ministerie en het gemeentebestuur stellen dat cameratoezicht in het Enschedese winkelhart werkt. Overlast vermindert, draaideurboefjes blijven weg. Op vier plekken in de binnenstad komen daarom extra camera’s.
Burgemeester Roelof Bleker stelde in een gesprek met de pers woensdagochtend dat de combinatie van camera’s en gebiedsverboden vruchten afwerpt. “De politie meldt dat het rustiger is en de meeste overlastplegers die een gebiedsverbod hebben gekregen, zien we niet meer terug.” Ook ondernemers in De Heurne en de Korte Hengelosestraat geven aan minder overlast te merken.
Wie regelmatig overlast veroorzaakt - dat gaat om allerhande min of meer kleinere vergrijpen - en daarvoor wordt aangehouden, kan een gebiedsverbod krijgen. Daarmee wordt hem of haar de toegang tot een bepaald deel van de stad ontzegd. Camera’s helpen om snel in te grijpen in het geval iemand overlast veroorzaakt.
De camera's in de Enschedese binnenstad worden ingezet door de politie. Die kan zo beter toezicht houden. Op piekmomenten - koopavonden, evenementen, uitgaansavonden en demonstraties bijvoorbeeld - worden de beelden live bekeken door medewerkers van een beveiligingsbedrijf. Wanneer dat precies gebeurt, is aan de politie. Dat gebeurt in de regionale meldkamer in Hengelo. Incidenten worden via app-groepen van horecaondernemers en politie meteen gemeld.
Camerabeelden worden 24 uur per dag opgenomen en maximaal 28 dagen bewaard. De politie vraagt beelden alleen op als er een vermoeden is dat die een bijdrage kunnen leveren aan een onderzoek.
Bron: Verantwoordingsverslag Publiek cameratoezicht Enschede, 2020
De beeldend van de beveiligingscamera’s in de Enschedese binnenstad worden op piekmomenten en bij evenementen live bekeken. Bij signalering van overlast, of iets dat er op lijkt, wordt meteen politie ingeschakeld. Boefjes worden sneller ingerekend, bij herhaling ligt er een dossier waarmee een gebiedsverbod kan worden opgelegd.
Volgens Bleker ziet de politie de meeste veelplegers die zo’n verbod hebben gekregen niet meer terug. In 2022 is tot op heden aan zestien personen en gebiedsverbod opgelegd. Drie personen kregen een dwangsom van vijfduizend euro aan de broek voor het dealen van drugs.
In augustus was het voornemen nog om drie extra camera’s te plaatsen, bovenop de twaalf die er al hangen. Dat zijn er nu vier geworden. Die komen te hangen op het Van Heek Plein en in de Brammelerdwarsstraat, de Van Lochemstraat en de Oldenzaalsestraat.
Naast de binnenkort zestien vaste digitale toezichthouders, wordt er ook gebruik gemaakt van een flexibel inzetbare camera.