In de plannen voor de komende vier jaar kijkt het Hengelose college van B en W nadrukkelijk verder dan die vier jaar. "We willen zodanig investeren dat we de stad structureel vooruit helpen, ook ná 2026", aldus wethouder Hanneke Steen bij de presentatie van de Beleidsbegroting 2023-2026 afgelopen dinsdagmiddag. Op 9 november mag de gemeenteraad zich uitspreken.
Burgemeester Schelberg, samen met alle wethouders aanwezig bij de presentatie, vindt dat er in de media en de politiek teveel de nadruk wordt gelegd op de huidige crisis en op de korte-termijn-aanpak: "Iedereen heeft het over een crisis, maar we leven toevallig in een tijd waarin meerdere uitdagingen samenkomen. Het is daardoor juist nu een goed moment om te gaan werken aan oplossingen voor de lange termijn."
Schelberg doelt met name op de energietransitie, de grotere druk op het sociaal domein en hoe de Hengeloër beter bij het beleid betrokken kan worden. Hij ziet de maatschappelijke betrokkenheid van zijn inwoners niet verminderen, ook al vonden relatief weinig mensen dit jaar de weg naar de stembus: "Je ziet dat ze juist mondiger worden en de bestuurders prima weten te vinden als dat nodig is." Wethouder Steen: "Wij als Hengelo kunnen niet het vertrouwen in de landelijke politiek herstellen, maar we kunnen wel door zelf betrouwbaar te zijn als lokale overheid ons steentje bijdragen."
Wat dat 'betrouwbare' betreft doet Hengelo het al jaren prima, getuige de gemeentelijke begrotingscijfers. Voor 2023 staat Hengelo weliswaar 3,5 miljoen euro in de min, maar over de langere termijn wordt al jaren quitte gedraaid. Overigens rept het college zelf over een sluitende begroting, omdat dat gat van 3,5 miljoen vanuit de algemene reserve wordt aangevuld. Wethouder Claudio Bruggink: "Structureel gezien is de begroting dus wel sluitend."
De komende jaren blijft Hengelo investeren. Wethouder Steen: "Juist nu willen en moeten we investeren daar waar dat het hardst nodig is, maar dat doen we 'passend voorzichtig'." Er is een spaarpotje van zo'n veertig miljoen, waarvan grofweg de helft gebruikt mag worden voor deze investeringen. Daarnaast is er tijdelijk extra geld beschikbaar vanuit het Rijk. Steen: "Daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de huidige energiecrisis en de opvang van vluchtelingen. Helaas blijft de onzekerheid over de structurele gemeentefinanciën vanaf 2026, het zogenoemde 'financiële ravijn', nog steeds bestaan en roepen we samen met andere gemeenten het Rijk op om snel met meer duidelijkheid te komen."
Het college wil met dat geld onder meer de leefbaarheid van de wijken verbeteren, waarbij ontmoeten en goede voorzieningen voorop zullen staan. Denk aan huishoudelijke ondersteuning, hulp bij schulden, de inzet van de Regiotaxi en een zinvolle daginvulling. Daarbij is een grote taak weggelegd voor de inwoners zelf. Mensen zullen minder een beroep kunnen doen op regelingen en voorzieningen die ze kennen, maar zelfredzamer moeten worden met hulp van familie, vrienden en en vrijwilligers in de wijk.
Wethouder Jacqueline Freriksen, verantwoordelijk voor dit zogeheten 'Transformatieplan sociaal domein' geeft wel aan dat er geen enkele Hengeloër aan z'n lot overgelaten zal worden: "We blijven doen wat nodig is, maar wel anders. Want over 5 jaar moet Hengelo nog steeds voor z'n inwoners kunnen zorgen. Als we niets doen, komen we jaarlijks 8 tot 11 miljoen euro tekort. Dat zou betekenen dat we de zorg voor mensen die dat echt nodig hebben straks wellicht niet meer kunnen garanderen. En dat willen we uiteraard voorkomen."
Wethouder Marie-José Luttikholt vindt het overigens een prima plan: "Dit hadden we ook gedaan als die financiële prikkel er niet was geweest." Het is volgens haar en haar collega's een van manieren waarop Hengelo haar beleid toekomstbestendig maakt.
Dat woord 'toekomstbestendig' valt ook als het gaat om de stedelijke ontwikkeling van met name de binnenstad en Hart van Zuid. Verantwoordelijk wethouder Gerard Gerrits weerspreekt de kritiek dat er te weinig gebouwd zou worden voor de laagste inkomens: "We houden ons aan de afspraak dat 25% van de woningen sociale woningbouw moet zijn, maar dat kan niet per project worden afgedwongen. Zo zul je in de Bataafse Kamp geen sociale huurwoningen aantreffen, maar in bijvoorbeeld het voormalige UWV-gebouw naast het station komen wél ruim honderd appartementen met huurprijzen variërend van 650 tot 1000 euro per maand. Uiteindelijk proberen we te bouwen naar behoefte, waardoor er doorstroming op gang komt."
Andere punten waar het college mee aan de slag wil zijn onder meer de invoering van de opkoopbescherming, het beschikbaar stellen van extra geld om de komende drie jaar een stimuleringsfonds op te zetten voor het industrieel erfgoed in Hart van Zuid, het beschikbaar stellen van geld voor het beheer van fietsparkeerplaatsen in de binnenstad en het realiseren van een vast podium voor de beeldende kunst.
Wethouder financiën Hanneke Steen is meer dan tevreden met de plannen die op 25 oktober in een politieke markt met de raad besproken worden en die de raad op 9 november mag vaststellen: "Het is fijn dat we iets kunnen doen in tijden van zorg. Hiermee ontstijgen we de hijgerigheid van de crisis."