Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente boekt twee miljoen winst over seizoen 2021-2022, ondanks corona

DE GROLSCH VESTE ERNST BERGBOER
FC Twente schrijft zwarte cijfers in seizoen 2021-2022
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

FC Twente heeft het afgelopen seizoen een nettowinst geboekt van twee miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers over het seizoen 2021-2022 die de club heeft gepresenteerd. Vorig jaar was er nog een verlies van 2,1 miljoen euro. Dat FC Twente over vorig seizoen zwarte cijfers schreef, is te danken aan inkomsten uit transfers. Zonder die inkomsten was de club op een klein verlies uitgekomen.

FC Twente haalde vier miljoen euro aan vergoedingssommen binnen. Het grootste deel van die inkomsten komt uit de transfers van doelman Joël Drommel naar PSV en aanvaller Queensy Menig naar Partizan Belgrado.

Daarnaast maakten een aantal oud-spelers de overstap naar een andere club. FC Twente had bij die transfers nog recht op een zogenoemde solidariteitsbijdrage. Dat kan een opleidingsvergoeding zijn of een percentage van de transfersom.

"Als we kijken hoe we financieel het boekjaar hebben afgesloten kunnen we daar wel trots op zijn", constateert financieel directeur Martijn Hoogstoevenbeld van FC Twente.

Gevolgen coronavirus

Want hoewel minder dan in het seizoen 2020-2021 had FC Twente ook vorig seizoen last van Covid-19. De club moest vanwege coronamaatregelen vier competitiewedstrijden en twee bekerduels in De Grolsch Veste noodgedwongen zonder publiek spelen. De directie meldt in het jaarverslag dat is besloten twee van die wedstrijden te compenseren. Dat is gebeurd met behulp van verschillende overheidsregelingen, waarvoor de club 2,2 miljoen euro kon opnemen.

Grolsch Veste Flickr Gemeente Enschede
De Grolsch Veste
Beeld: Flickr gemeente Enschede

Het sportieve succes van vorig seizoen heeft ook bijgedragen aan de positieve financiële cijfers. "Dat heeft zeker geleid tot hogere inkomsten. Wedstrijden werden goed bezocht en de horeca ook", aldus Hoogstoevenbeld. Er werden elke wedstrijd de nodige liters bier omgezet in De Grolsch Veste. En daar profiteert de club flink van omdat het de catering in De Grolsch Veste in eigen beheer heeft.

“Het spelersbudget hebben we met een half miljoen verhoogd. Relatief gezien valt dat mee.”

Maar hoe zit dat dan met die verhoogde bierprijzen in De Grolsch Veste vanaf begin dit seizoen? Nergens in het betaalde voetbal moet voor een biertje meer worden neergelegd dan in Enschede. Hoogstoevenbeld snapt die vraag. "Ook wij hebben te maken met stijgende kosten. Dit is wel een substantiële prijsverhoging geweest. Communicatie daarover had anders gekund, maar de conclusie is ook dat we zien dat er niet minder om wordt gedronken."

Cijfers

Het eigen vermogen van FC Twente is door het positieve resultaat opgelopen tot 14,5 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de rentedragende schuld met bijna een miljoen euro is toegenomen. De reden daarvoor wordt niet genoemd. Daarnaast heeft FC Twente een schuld van bijna vijf miljoen euro opgebouwd bij de Belastingdienst. Dat komt omdat de club vanwege de corona-uitbraak bijzonder uitstel van loon- en omzetbelasting heeft gekregen van de Belastingdienst. Dat bedrag van 4,9 miljoen euro moet met ingang van 1 oktober in vijf jaar terugbetaald worden.

icon_main_info_white_glyph

Hoofdsponsor

FC Twente maakte gisteren bekend dat het op zoek moet naar een nieuwe hoofdsponsor nu Pure Energie er na zeven jaar mee ophoudt aan het einde van het seizoen. Hoogstoevenbeld moet lachen als hij de vraag krijgt wat die prominente plek op het shirt van de eredivisionist waard is. "Dat gaat richting 2,5 of 3,5 miljoen euro. We moeten zien welke partijen er komen. We verwachten wel wat oriënterende belletjes de komende periode."

De omzet van FC Twente over het vorige seizoen is met 8,5 miljoen euro gestegen naar 26,9 miljoen euro. De nummer vier van het afgelopen seizoen heeft ook meer kosten. Die stegen met 7,1 miljoen naar 27,5 miljoen euro. De stijging wordt voor 3,1 miljoen euro veroorzaakt door een stijging van de personeelskosten.

Publiek weer binnen

Reden voor die hogere kosten is dat bij de start van vorig seizoen weer wedstrijden met publiek konden worden gespeeld. Maar ook evenementen op niet-wedstrijddagen werden na een lange periode weer opgestart. Daarom kon het spelersbudget worden verhoogd. Ook konden er weer meer mensen op kantoor worden aangenomen. Ruim twee jaar geleden werden bij FC Twente nog achttien medewerkers ontslagen bij een reorganisatie.

Martijn Hoogstoevenbeld RTV Oost Teun van der Velden
Martijn Hoogstoevenbeld
Beeld: Teun van der Velden (RTV Oost)

Over de reorganisatie die destijds is doorgevoerd roept Hoogstoevenbeld in herinnering dat het vooral op de burelen bij FC Twente veel impact heeft gehad. Daar verdwenen de banen. "Dat hebben we nu hersteld", zegt de financieel directeur. "Het spelersbudget hebben we met een half miljoen verhoogd. Relatief gezien valt dat mee."

Naast hogere personeelskosten stegen vorig seizoen ook de overige bedrijfskosten. Dat heeft te maken met de openstelling van De Grolsch Veste voor wedstrijden en andere evenementen.

Verwachting dit seizoen

FC Twente verwacht over het huidige seizoen geen positief resultaat, schrijft de club in het jaarverslag. De eredivisionist denkt op een nettoverlies van één miljoen euro uit te komen. Daarbij gaat de club er vanuit dat een eventuele toename van coronabesmettingen komende winter geen gevolgen heeft voor de aanwezigheid van publiek tijdens de thuiswedstrijden in De Grolsch Veste. FC Twente verwacht dat de stadions vol zullen blijven. Dat zou je een gokje kunnen noemen.

icon_main_info_white_glyph

Coronamaatregelen

In een briefing aan de Tweede Kamer liet RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag weten dat er nog geen nieuwe maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De laatste twee weken is er een toename van het aantal besmettingen, maar Van Dissel noemt de stijging "relatief gering". Volgens hem hebben de meeste mensen die nu besmet zijn milde klachten en is de druk op de zorg en de samenleving beperkt. Van Dissel denkt dat dit voorlopig zo blijft. Hij zei dat de ontwikkelingen de komende weken nauwlettend gevolgd zullen worden.

"Een voordeel dat we wel hebben is dat we door het WK in november en december sowieso niet spelen", stelt Hoogstoevenbeld die benadrukt dat 'conservatief begroot' wordt. Anders gezegd: als je niet van het meest positieve scenario uit gaat, kan het ook nog altijd meevallen aan het eind van de rit. "We begroten geen bekerwinst en play offs, bijvoorbeeld."

“We zien dat er niet minder om wordt gedronken in ieder geval”

"Maar we hebben ook aan het einde van vorig seizoen gezegd dat we de stap moesten maken om te gaan investeren in spelers", vervolgt Hoogstoevenbeld. Voor spelers als Michael Sadilek en Michel Vlap zijn voor Twentse begrippen flinke bedragen neergelegd. Een stijlbreuk, want eerder was FC Twente niet in staat dergelijke transfersommen op tafel te leggen. "Maar die bedragen moet je over de duur van het contract ook weer afschrijven. Dat maakt dat we nog een klein verlies van een miljoen euro prognosticeren."

Bij de prognose over het huidige seizoen is overigens geen rekening gehouden met eventuele nieuwe transferinkomsten voor 30 juni 2023.

Nations League

Niet alleen transferinkomsten kunnen meevallers opleveren. Ook de plaatsing van het Nederlands elftal voor the final four van de Nations League gaat FC Twente zeer waarschijnlijk geld opleveren. Verwacht wordt dat die wedstrijden in Enschede en Rotterdam gespeeld gaan worden komende zomer. Daarnaast zit het stadion bijna elke wedstrijd vol. Wie komend weekend nog een kaartje wil voor het duel met Vitesse zou wel eens het bordje 'uitverkocht' te zien kunnen krijgen. Ook die hoge bezoekersaantallen gaan nog positief uitpakken voor de jaarcijfers over het huidige seizoen, verwacht FC Twente.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.