Samen met winkeliersorganisatie Winkelhart wil het college van B&W in Enschede gaan kijken wat er in de binnenstad gedaan kan worden om energie te besparen. Daarover zouden gezamenlijke afspraken gemaakt moeten worden, volgens het college. "Eigenlijk willen de meeste winkeliers een open deur, maar zien ze ook wel in dat dit misschien niet meer haalbaar is."
Het college spreekt die verwachting uit in antwoord op schriftelijke vragen van D66-raadslid Maschja Baas. Die stelde ze naar aanleiding van een oproep van landelijke brancheorganisatie Inretail om een gesloten winkeldeur de standaard te laten zijn. Zowel in de zomer (airconditioning) als in de winter (verwarming) zou dit moeten leiden tot energiebesparing. Sommige winkels hanteren standaard een open deur, zodat de drempel om naar binnen te lopen lager is.
Maschja Baas wil dat er vanuit de gemeente een soortgelijke oproep wordt gedaan richting lokale ondernemers. Volgens het college gaat dat dit najaar ook gebeuren. "Het college is eveneens van mening dat het dichthouden van deuren voor winkels een slimme stap is. Het zou dan wel goed zijn dat hier eenheid in gevonden wordt en dit ook bij het publiek helder wordt gemaakt."
In het najaar wordt het 'gesloten deuren beleid' meegenomen in gesprekken tussen het gemeentelijke Ondernemersloket en winkeliersorganisatie Winkelhart. "Duurzaamheid staat hoog op de agenda", aldus het college in antwoord op D66-raadslid Baas. "Mede vanwege de hoge energiekosten die de komende tijd te verwachten zijn."
In de gesprekken die dit najaar worden gevoerd, komen mogelijk ook andere vormen van energiebesparing of duurzaamheidsmogelijkheden aan bod. Ook vindt het college het 'het onderzoeken waard' of het uitvoeren van een energiescan in winkelpanden haalbaar is. De gemeente Haarlem heeft zo'n scan, waarbij de mogelijkheden om te verduurzamen worden bekeken, al aangeboden aan winkeliers.
Gemakkelijk is het niet om maatregelen winkelbreed uit te rollen. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor het sluiten van de deuren ten behoeve van energiebesparing. Zo'n aanpak valt of staat met de welwillendheid van de winkeliers. En hoewel brancheorganisatie stelt dat gemiddeld zo'n 50 procent van de winkeliers zelf ook eigenaar is van het pand, is dit in Enschede volgens het college niet meer dan 10 procent.