Eiland-, gevel- en de fameuze XXL-terrassen: horecaondernemers krijgen de ruimte om overal in het stadserf terrassen neer te zetten. Op hun beurt beloven ze dat de inrichting van de zitjes kwaliteit uitstralen en dat storende elementen als vlonders worden opgeruimd. “Fantastisch dat dit kan. Terrassen zijn groter geworden. Ook kleinere bedrijven profiteren”, zegt uitbater Kees Riemersma van Rocks.
Caféuitbater Kees Riemersma is erg blij met zijn 'eilandterras' op de Klokkenplas, maar hij wil pas na de winter investeren in de nieuwe aankleding van zijn terras. Volgens hem denken veel andere horecauitbaters er net zo over.
“Als er een grote coronauitbraak komt, zijn wij als eerste aan de beurt. De hoge energieprijzen spelen ook een rol. Mensen met een hoge energierekening komen niet bij mij om iets te drinken. Dat prijsplafond voor energiekosten is positief. Ik wil weten hoe ik de komende winter doorkom. Ik vind het heel spannend”, zegt hij.
De ruimte die wethouder Jeroen Diepenmaat de horeca wil geven is in principe de vastlegging van de praktijk die tijdens de coronapandemie in het centrum van Enschede ontstond. Cafébazen en restauranthouders konden maar een maximaal aantal bezoekers binnen ontvangen en buiten mochten de mensen niet te dicht op elkaar worden gepakt.
Grote XXL-terrassen op de Oude Markt en in de omliggende centrumstraten mogelijkheden om buiten te zitten, waren het gevolg. Prompt kreeg het stadshart een Frans uitstraling en smaakte de nieuwe situatie naar meer. Na veel vijven en zessen ligt er dan nu een voorstel om de terrasruimte te vergroten.
De kwaliteit van de terrassen wordt volgens de gemeentelijk projectleider Herman Groeneveld geborgd door de uitgave van een soort catalogus, ‘een inspiratieboek’ noemt hij het zelf, waarin de ondernemers goede voorbeelden kunnen vinden. Luifels, kleurstelling, grootte van de logo’s, parasols. Het gaat om de basiskwaliteit.”
Grote terrassen betekenen niet meer mensen, maar meer ruimte, aldus de projectleider. Dat betekent heel concreet dat uitbaters in juli, augustus en september op de Oude Markt uit kunnen pakken met hun XXL-terrassen.
“En als het in de lentemaanden heel mooi weer is moeten we daar over praten”, zegt de wethouder. Overigens zijn de XXL-terrassen iets minder groot dan tijdens de coronapandemie, omdat er op de Oude Markt ook evenementen worden gehouden.
In de rest van het stadserf mag de horeca zijn gang gaan binnen de ruimte die bij elke zaak is vastgesteld. Winterterrassen zijn alleen toegestaan op de Oude Markt. In alle andere straten zijn aanbouwen niet gewenst. Als die er al zijn, moeten ze worden afgebroken.
“We willen verrommeling voorkomen”, zeggen de beleidsmakers. Uiteindelijk wordt bij elke horecazaak de maximale terrasafmeting ‘subtiel’ in de bestrating aangegeven.