Waar Enschede maandag heeft besloten om voor een periode van twee weken tweehonderd asielzoekers op te vangen in de Diekmanhal en waar de gemeente Tubbergen eerder deze zomer verplicht werd tot de opname van honderden vluchtelingen, gaan dit soort 'dwingende verzoeken' vanuit Den Haag vooralsnog aan Hengelo voorbij. Volgens de gemeente is Hengelo overal op voorbereid, maar doet het al meer dan het wettelijk gezien zou moeten doen.
Dit blijkt uit vragen die de lokale fracties van D66 en PVV de afgelopen tijd stelden en waarop de gemeente nu geantwoord heeft. D66 wilde weten hoe het Hengelose gemeentebestuur kijkt naar de opvang van vluchtelingen in den lande en of dit in Hengelo ook zou kunnen gaan spelen: "Beelden van misstanden in Ter Apel en reacties van bewoners in Tubbergen leidden tot hevige discussies onder de bevolking. Hierdoor kan het gevoel ontstaan dat dit ook in Hengelo kan gebeuren en burgers zijn ongerust."
D66-fractievoorzitter Sebastiaan van der Pal wil weten of Hengelo dit jaar al verzoeken heeft gekregen voor extra opvanglocaties. Het gemeentebestuur laat weten dat 'de vraag naar extra opvangcapaciteit doorlopend aan de orde is': "Het college is van mening dat Hengelo proportioneel en op een verantwoorde wijze moet bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. En dat we dit op dit moment ook doen. Tegelijk kunnen er zich situaties voordoen waarbij het nodig kan zijn om iets extra's te doen. Zo zijn onlangs dertig asielzoekers opgevangen aan de Hazenweg, omdat deze opvanglocatie voor Oekraïners nog ruimte bood."
Er verblijven 428 vluchtelingen uit Oekraïne in de sloopwoningen in de Nijverheid en in het voormalige gemeentekantoor aan de Hazenweg. Daarnaast wordt aan de Hazenweg crisisnoodopvang geboden aan dertig asielzoekers. Aan de Havezatenlaan wonen daarnaast ook 250 personen in de aanvullende opvang van het COA, die nog in de asielprocedure zitten of in afwachting zijn om uit te stromen naar een woning. Oekraïners mogen 90 dagen visumvrij reizen in de Europese Unie en hoeven daarom geen asiel aan te vragen om legaal in Nederland te verblijven. Dit is nu verlengd naar 180 dagen. Ook mogen Oekraïners werken in Nederland. (Het verschil tussen de opvang van Oekraïnse vluchtelingen en asielzoekers)
Elk jaar krijgt Hengelo van de provincie te horen hoeveel statushouders opgevangen moeten worden. Dit jaar zijn dat er 138. Voor volgend jaar is deze opgave nog niet bekend. "De wettelijke taakstelling is gerelateerd aan het inwonertal. Met Welbions zijn afspraken gemaakt over het jaarlijks huisvesten van vijftig statushouders." Het college vindt net als bij de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers dat Hengelo 'proportioneel en op verantwoorde wijze' een bijdrage heeft te leveren en dat ook doet.
De gezamenlijke Twentse gemeenten hebben de opdracht van de provincie om samen drieduizend plekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Hengelo draagt met 450 plekken ruimschoots hieraan bij; omgerekend zou een aantal van 380 volstaan. Ook voor de aanvullende opgave om in Twente voor 225 personen crisisnoodopvang te organiseren, draagt Hengelo met 30 asielzoekers bij conform de afspraak. "We kunnen dit in afstemming met de eigenaar van het pand aan de Hazenweg (ondernemer Kees Koolen, red.) voor langere duur aanhouden", aldus de gemeente.
Eerder, in oktober vorig jaar, stond Hengelo ook klaar voor vier weken noodopvang van honderd vluchtelingen in het Hazemeijercomplex.
De PVV Hengelo wil weten wat Hengelo zal doen, mocht het door Den Haag gedwongen worden om extra asielzoekers op te nemen. Het gemeentebestuur geeft als antwoord: "Er kunnen zich situaties voordoen waarbij het (tijdelijk) nodig kan zijn om iets extra's te doen." Hengelo weet nog niet hoe het op 'dwang' vanuit Den Haag zal reageren. Het college laat weten dat er regelmatig overleg is tussen de burgemeesters van Twente, maar dat men geen pand op het oog heeft waar eventuele noodopvang plaats zou kunnen vinden.