Terug van weggeweest. En hoe. Ondanks het druilerige weer lokte de braderie van Glanerbrug tallozen uit hun huizen. De reacties op straat waren louter positief. Dit is Glanerbrug zoals het hoort.
Moeilijk te zeggen of het dorpsfestijn bij een stralende zon nog meer mensen had getrokken. Maar dat staat te bezien. Het was de grootste wens van de Glanerbrugse bevolking, na heropening van zwembad De Brug: de terugkeer van 'hun' braderie. En zij hebben laten zien dat hen dat menens is. Het was zondagmiddag meer dan gezellig druk op de Gronausestraat, die voor de gelegenheid was afgezet. Ondanks de regen.
De Glanerbrugse braderie was lang een begrip. Het dorpsfeest kende hoogtepunten in de jaren 80 van de vorige eeuw, maar stierf in de aanloop naar de eeuwwisseling een stille dood. In 2008 pakte een handvol ondernemers de draad weer op. Dat leverde twee edities op, daarna werd het andermaal stil.
Dorpsraadvoorzitter Bert Siemeling schetste in 1Twente Vandaag een verschil met al die voorgaande edities, dat zomaar eens doorslaggevend kon zijn voor een eventueel voortbestaan. Waar in het verleden die ondernemers de braderie organiseerden, zit er nu een groep enthousiaste dorpelingen achter. "Dit komt uit het dorp zelf."
Dat enthousiasme blijkt breed te leven. Bezoekers van het evenement zijn unaniem van mening dat de braderie van groot belang is voor het grensdorp. Termen als ‘saamhorigheid’ en - natuurlijk - ‘noaberschap’ vallen veelvuldig. Op tal van plekken, tussen de kraampjes en op straat, staan mensen lang met elkaar te kletsen. Regen of niet.
Ook aan de bezetting van de kramen valt af te lezen dat de herstart van het dorpsfeest op brede steun kan rekenen. Honderdvier verenigingen en ondernemers gaven acte de présence. Muziekvereniging Wilhelmina, korfbalvereniging ‘Ons Clubje’ en judovereniging Budokai gaven demonstraties. Er werd Glanerbrugs bier en likeur geschonken. De lokale brandweer knipte een sloopauto open en vormde die - wat later op de middag - om tot een cabriolet.
Bij de kraam van ‘De droom van Glanerbrug’ werden nog veel meer ideeën gedropt, bedoeld om de levendigheid van het dorp in de toekomst te behouden. Of - liever nog - te vergroten. “Er is hier veel verdwenen”, zei een echte Glanerbrugse met een chocoladeslof onder haar arm om van te watertanden. “Dat de braderie terug is, is heel belangrijk.”
Of er een vervolg komt, staat nog in de sterren geschreven. Maar aan het succes van deze hernieuwde opzet zal het niet liggen.