De enige Twentse locatie van de Kindertelefoon moet op 1 juli volgend jaar de deuren sluiten. De mededeling viel de negentig vrijwilligers en vier vaste medewerkers (2 fte) van het in Almelo gevestigde kantoor rauw op het dak: "Wij zijn juist heel goed bezig. Van de zeven kantoren in Nederland scoren wij het best op bereikbaarheid."
In Almelo werken mensen uit de wijde omgeving, vertelt vrijwilliger Sasja ('we gebruiken naar buiten toe geen achternaam'): "Ze komen uit Almelo, Hengelo en Enschede, maar ook uit bijvoorbeeld Deventer en de Achterhoek. Die mensen komen allemaal naar het kantoor in Almelo voor hun werk. Vanuit huis werken vinden wij geen optie, omdat je op kantoor beter kunt sparren met collega's en daarnaast hebben we altijd enkele stagiairs, die de jongerenchat verzorgen. Die moeten begeleid worden. Of te hoge reiskosten voor het landelijke bestuur de doorslag hebben gegeven? Nee, want de reiskosten betalen we zelf."
Volgens Sasja wil het landelijke stichtingsbestuur van de Kindertelefoon twee van de zeven locaties sluiten om kosten te besparen (zie kader 2) en de vijf overgebleven vestigingen een 'kwaliteitsimpuls' te geven; naast Almelo dient ook Rotterdam (per 1 februari 2023) de deuren te sluiten. "Zo is het ons verteld. Door te investeren in vijf vestigingen gaat de kwaliteit daar omhoog, hebben we te horen gekregen. Zo zou het werven van vrijwilligers de landelijke organisatie teveel kosten, maar wij hebben aangegeven die werving ook op ons te kunnen nemen."
De Kindertelefoon wordt bekostigd vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de coronaperiode kreeg de stichting extra geld uit de pot met coronagelden. Die geldstroom stopt waardoor het volgens Kindertelefoondirecteur Roline de Wilde noodzakelijk is op korte termijn maatregelen te nemen. Ze spreekt in Tubantia van ‘een moeilijk besluit’: "In Almelo zitten betrokken medewerkers die vaak al jarenlang met hart en ziel kinderen te woord staan." Ze zegt met 'iedereen in gesprek te willen om te zoeken naar een gepaste oplossing'. Een deel van die oplossing ligt in het thuiswerken, zodat de Twentse vrijwilligers tóch in dienst kunnen blijven: "Ook willen we vrijwilligers ondersteunen bij het vinden van ander vrijwilligerswerk.”
Wat Sasja en haar collega's het meeste steekt is dat de mededeling zonder enige waarschuwing vooraf gedaan is. Aan de huur kan het volgens Sasja niet liggen: "Wij betalen jaarlijks 18.000 euro, terwijl er ook vestigingen zijn waar ze vier keer zoveel aan huur kwijt zijn." Daarbij is de bereikbaarheid van de Almelose vestiging het grootst van heel Nederland; dagelijks zitten er in Almelo vier à vijf vrijwilligers van 11.00 tot 21.00 uur klaar om jongeren te woord te staan. Op de andere kantoren zijn er dat gemiddeld twee: "Wij draaien met z'n allen de meeste uren. De kans dat een kind iemand in Almelo aan de lijn krijgt is heel groot. Daardoor zijn de wachttijden ook niet groot. Dat gaat straks beslist veranderen."
Een woordvoerder van de landelijke organisatie bestrijdt dat laatste: "De bereikbaarheid van onze zeven locaties is nagenoeg gelijk. We voeren gemiddeld meer dan duizend gesprekken per dag. Hoeveel vrijwilligers daarvoor nodig zijn, wordt bepaald aan de hand van de verwachtte hoeveelheid kinderen dat op dat moment contact met ons opneemt. Het kan dus zijn dat als Sasja bijvoorbeeld ’s middags een dienst inplant, er vier vrijwilligers in Almelo zitten en twee op andere locaties, maar diezelfde avond zal deze bezetting per locatie er heel anders uitzien."
Vanuit - nu nog - zeven locaties in Nederland worden kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar, die in vertrouwen met iemand willen praten, telefonisch te woord gestaan. Naast Almelo zijn dit Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Nijmegen, Utrecht en Groningen. “Wij luisteren zonder oordeel, maar wel met ons hart”, geeft vrijwilliger Sasja aan. “Problemen over huiselijk geweld, seksueel misbruik en zelfmoord zijn ons niet vreemd. Maar ook onderwerpen als verliefdheid, eenzaamheid, schoolkeuzes en pesten komen dagelijks aan bod. Zo nodig verwijzen wij hen door naar een passende organisatie.”
Welke stappen er precies gaan worden gezet om sluiting te voorkomen, weten de vrijwilligers nog niet: “Maar wij strijden voor onze Twentse locatie, zodat we volgend jaar samen het veertigjarig bestaan kunnen vieren.” Het wrange is dat de meegedeelde sluitingsdatum exact samenvalt met de dag waarop 'Almelo' haar veertigste verjaardag viert.