Een groep 'kartrekkers' uit Glanerbrug wil dat de dromen van het grensdorp in vervulling te gaan. Te beginnen met de terugkeer van een dorpsfeest. Deze zondag is het zover. De winkelboulevard is voor het eerst in jaren weer in het podium van het Brugger Festijn. De braderie moet uitgroeien tot de publiekstrekker die het in de hoogtijdagen in de jaren tachtig was.
Folkloredansers, een kermis, een treintje voor de kinderen en natuurlijk tal van kraampjes waar ondernemers en particulieren hun waren verkopen. Op sfeerbeelden op YouTube is te zien hoe het in 1990 op en rond de Gronausestraat aan toe ging tijdens de jaarlijkse braderie. Als het aan Marc Oonk (voorzitter Glanerbrugse Ondernemers) en Bert Siemeling (voorzitter dorpsraad) ligt, gaan de oude tijden weer herleven.
Deze zondag is het zover. De winkelboulevard van Glanerbrug wordt - in tegenstelling tot 'vroeger' - zelfs afgesloten, zodat de meer dan honderd kraampjes op de rijbaan gestald kunnen worden. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er van alles te doen op de 'stroat'. Er zijn onder meer demonstraties van de verschillende Glanerbrugse sportverenigingen en ter hoogte van de Albert Heijn is een horecaplein. Daar hebben ook optredens plaats, onder meer van shantykoor Wrakhout en zanger Maikel Boxem.
De braderie in Glanerbrug beleefde de hoogtijdagen in de jaren tachtig. In 2010 kwam er een einde aan het jaarlijkse evenement, toen de Stichting Volksfeest werd opgeheven. Carnavalsvereniging De Grenskeerlkes en de ondernemersvereniging maakten toen met Brugger Mega Festijn een doorstart, maar na een verschil van inzichten in de organisatie kwam ook daar in 2013 een einde aan.
Aanvankelijk was het idee om er een meerdaags festijn van te maken met een ouderwetse feestavond. Maar omdat de organisatie van een dorpsfeest voor de kartrekkers nieuw is - en er pas enkele maanden geleden is besloten om het Brugger Festijn dit jaar al terug te laten keren - is er gekozen voor een bescheiden herstart. "Dit heeft bloed, zweet en tranen gekost", aldus Marc Oonk. "Er is met heel veel vrijwilligers aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen." Voor de komende jaren is het doel de ontwikkeling tot een dorpsfeest à la de zomerfeesten in Sint Isidorushoeve of Brueghel in Losser.
"Dit komt voort uit de droom van Glanerbrug", vertelt dorpsraadvoorzitter Bert Siemeling. "We zijn bezig om met Glanerbrug te onderzoeken: hoe ziet de toekomst eruit. We hebben heel veel dromen opgehaald. En een van de dromen die we veel hebben gehoord, behalve het heropenen van zwembad De Brug, is de terugkeer van de braderie." Samen doen is daarbij het credo. Zoals de jeugd van de Bultsweg zondag meehelpt met het opruimen, zien Oonk en Siemeling graag vaker de betrokkenheid van inwoners om Glanerbrug op de kaart te zetten.
En dat begint met het ophalen van nog meer dromen. Hoe ziet de Glannerbrugger zijn of haar geliefde dorp in de toekomst voor zich? Oonk: "Wat we vooral proberen te doen is mensen te bewegen ons te vertellen waar ze in de toekomst van dromen over Glanerbrug. Wat wil je met de sportverenigingen, de woningen, de veiligheid of de drugsoverlast?" Tijdens de braderie wordt bezoekers daar deze zondag dan ook naar gevraagd. Op de middenberm van de Gronausestraat kunnen kinderen hun droom van Glanerbrug tekenen.