De Amsterdamse kunstenaar Arne Hendriks geeft binnenkort het antwoord op de prikkelende vraag in hoeverre een kleinere mens beter is voor de aarde en hoe de mens zou kunnen krimpen. Hij verzorgt hierover een theatraal college in de Hengelose bieb op donderdag 29 september. Hendriks wordt gedreven vanuit een persoonlijke motivatie: "Als kind voelde ik mij al niet heel erg lekker bij mijn lengte.”
Dat zegt de 1,95 meter lange Hendriks. Hij is al 15 jaar bezig met deze vraag. Kunnen wij als mens kleiner worden? “Als wij kleiner zijn passen we beter met z'n allen op de aarde en hebben we minder nodig. Minder ruimte, minder eten en minder energie. Nu nemen we een te grote hap uit de aarde. We verlangen altijd naar meer en groter. Terwijl we moeten verlangen naar een andere relatie met de aarde. Ik wil vanuit verbeelding en creatief vermogen verlangen naar die andere relatie met de aarde”, aldus Arne Hendriks.
Soms, als ik mijn verhaal vertel over dat we kleiner zouden moeten worden, zijn er altijd wel mensen die giechelen. Elke keer als ik het woordje 'klein' gebruik ten aanzien van het lichaam moet er iemand giechelen. Dat vinden we allemaal heel normaal, maar als je erover na gaat denken is het eigenlijk wel heel idioot.
“Wij mensen worden steeds langer, dat is een feit. Het is opvallend dat we daar enthousiast over zijn. Toen begon ik na te denken over of we de mens niet kleiner kan? De vraag is natuurlijk fantastisch en tegelijk dystopisch, maar toen ben ik gaan onderzoeken. Kunnen we ernaar verlangen? Is groter en meer per definitie goed?” Hendriks begon in 2007 met kleine onderzoeken. Op een april 2010 publiceerde de Amsterdammer zijn eerste blogpost. Zijn passie is daarna steeds meer gaan groeien. Hij schreef er meer dan vierhonderd.
Donderdag 29 september geeft Arne Hendriks een 'theatraal biebcollege' in de Hengelose bieb. “De lezing is grappig en zet je aan het denken. Je onderzoekt jezelf en je relatie met groei. Bezoekers worden betrokken bij het college. Veel mensen hebben nog nooit op deze manier naar lengte en groei gekeken. De lezing is daarom ook elke keer anders.” Hendriks hoopt de bezoekers aan het denken te zetten en ze te inspireren.
Hendriks denkt bij zijn onderzoek niet in hokjes. “Soms is het onderzoek artistiek, soms wetenschappelijk en soms historisch.” Hij vindt het ook belangrijk anderen bij zijn onderzoek te betrekken. “We zijn met z'n allen de mensheid. We hebben allemaal verschillende uitingen, allemaal andere perspectieven. Ik heb daarom ook samengewerkt met onder meer wetenschappers, economen en kunstenaren.”