Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

AJ leert kinderen Wesselerbrink high- en jumpkicks, draaitrappen en sweeps

Het begon met buiten trainen samen met zijn vriendin. Gewoon, voor henzelf. Maar nu heeft Arturo-Jan, of AJ van Bakker een soort eigen vechtklasje in de Wesselerbrink in Enschede. Toen kinderen uit de wijk het stel aan het werk zagen wilden ze maar wat graag meedoen. En zo geschiedde. Sinds de zomer trainen de kinderen met ze mee.

Zijn ‘klasje’ bestaat inmiddels uit zo’n vijftien enthousiaste kinderen en ouders die buiten les van hem krijgen. “Vrijwillig hoor, ik krijg er geen geld voor”, aldus AJ. “Ze zien mij buiten trainen en dan komen ze. Het zijn allemaal bewoners van de brink.” Hij leert ze draaitrappen, highkicks, jumpkicks, sweeps. “Daar hebben ze veel belang bij. Kan ik dat ook leren”, vragen ze dan.

AK47

De Wesselerbrinker is half Nederlands, half Mexicaans en woont inmiddels negen jaar in ons land. “Ik ben in Mexico geboren en was al vanaf mijn vierde bezig met vechtsport. Die heeft hier niet zo’n goede reputatie en wordt vaak in combinatie gezien met criminaliteit. In buitenland wordt er niet zo naar gekeken. In Mexico al helemaal niet, want de criminelen daar hebben niets met vechtsporten, die hebben wapens. Ze gebruiken een AK47.”

Discipline en respect

AJ onderwijst een combinatie van kickboksen en taekwondo. “De sport heeft ook te maken met cultuur van orde, discipline en respect.” Hij nam het allemaal mee naar de Wesselerbrink.

“In eerste instantie sportte ik buiten met mij vriendin. Toen vroegen de buurmeisjes en -buurjongens of ze mee mochten doen. Er komen er steeds mee bij.”

Hij had ooit zijn eigen sportschool en zorgde in -zoals hij zelf zegt- Acapulco, de gevaarlijkste stad van Mexico, de beveiliging bij deuren van uitgaansgelegenheden. “Hij wordt er niets anders van. “Dat doe ik al vanaf m’n twintigste. Ik houd van adrenaline, van spanning. Niet iedereen die aan vechtsport doet, is een crimineel. Ik heb een goede reputatie.”

Eigen dojo

En die reputatie wil hij gebruiken om samen met zijn vriendin onderdak te krijgen. Een eigen sportschool zou ideaal zijn. Misschien wel in de voormalige dojo van Peter Aerts “Er hebben mensen tegen me gezegd dat ze die wel voor me willen kopen”, lacht AJ. Hij heeft in elk geval in de winter een dak boven zijn hoofd nodig. Al was het maar alleen voor de kinderen in de Wesselerbrink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.