Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Welbionsdirecteur vraagt gemeente: 'Help niet alleen minima, maar bied maatwerk'

Welbionsdirecteur Harro Eppinga maakt zich grote zorgen dat huurders vanwege de stijgende energiekosten in financiële problemen komen en bijvoorbeeld hun huur niet meer kunnen betalen. "De problemen zullen zich pas in volle omvang openbaren wanneer mensen hun eindafrekening krijgen of wanneer ze een nieuw contract gaan afsluiten."

Niet alleen minima getroffen

Eppinga luidt nu echter al de noodklok, omdat hij wil dat mensen zich bewust zijn van de problemen die eraan zitten te komen. En die treffen absoluut niet alleen de minima, weet Eppinga: "Iemand met een laag inkomen in een gerenoveerde en goed geïsoleerde label A-woning zit beter dan een gezin met een relatief hoog inkomen met drie kinderen in een redelijk geïsoleerde jaren tachtig-woning in de Hasseler Es. Dat gezin gaat straks mogelijk 450 euro per maand betalen voor hun energie, dat is nét onder de huurprijs."

“Er staan 250 huurders op de wachtlijst voor zonnepanelen, maar die mensen moeten nog sowieso driekwart jaar wachten, omdat er te weinig monteurs zijn en de vraag naar omvormers het aanbod overtreft.”

'Op één lijn met gemeente'

Dat betekent dat niet alle én niet alleen minima in de problemen dreigen te komen. Eppinga: "Ik heb maandag een goed gesprek gehad met wethouder Claudio Bruggink. We zitten gelukkig op één lijn. We moeten Hengelo-breed kijken welke inwoners getroffen worden. Dat de gemeente maatwerk kan leveren waar het gaat om de energietoeslag en waar de gemeente kan bijspringen bij de realisatie van zonnepanelen en isolatie."

Eppinga is blij dat de verhuurderheffing vanaf volgend jaar verdwijnt, waardoor Welbions op jaarbasis tien miljoen euro overhoudt voor investeringen: "Dat geld kunnen we juist nu heel goed gebruiken."

Gaspit Energiearmoede Pixabay
Lees ook
Hengelo's college haalt SP links in met toezegging ruimhartige energietoeslag

Incassobedrijven

De wooncorporatiedirecteur vindt dat energieleveranciers hun klanten vroegtijdig moeten informeren: "Geef inzicht en geef aan dat mensen hun voorschot zelf kunnen ophogen om zo straks niet in de problemen te komen. Als ze tenminste de financiële middelen hebben." Eppinga snapt niet waarom veel van deze bedrijven hier zo laks mee zijn: "Het is toch ook in hun eigenbelang? Zij zitten toch ook niet te wachten om incassobedrijven in te schakelen?"

Schaarste aan monteurs en omvormers

Ondertussen is Welbions niet alleen maar bezig met waarschuwen, de wooncorporatie helpt huurders ook aan duurzamere woningen. Het tempo waarin dit gebeurt is echter veel te traag. Dat weet Eppinga ook: "Er staan 250 huurders op de wachtlijst voor zonnepanelen, maar die mensen moeten nog sowieso driekwart jaar wachten, omdat er te weinig monteurs zijn en de vraag naar omvormers het aanbod overtreft."

Grootste winst

Dat huurders van Welbions zonnepanelen willen is overigens niet zo vreemd: ze betalen 2,50 euro per paneel en zien de stroomrekening direct omlaaggaan. Daarnaast is Welbions nu druk met het isoleren van haar woningenbestand. Gezien de stijgende gasprijzen overweegt de verhuurder de volgorde van te isoleren huizen aan te passen: de woningen waar de grootste winst te behalen valt als eerste en daarna pas de rest.

“We gaan niet de problemen van de energieleveranciers oplossen.”

Uitzetting

Uiteraard spreekt Eppinga zijn zorgen ook uit uit eigenbelang. Immers, hij wil niet dat huurders in de problemen komen: "Uit ervaring weten we dat mensen de huur altijd als eerste betalen. Ze willen natuurlijk niet uitgezet worden. Gelukkig hoeven we dat zelden te doen. Als we merken dat mensen een huurachterstand hebben, gaan we altijd eerst met hen in gesprek om te zien wat we kunnen betekenen. We gaan echter niet de problemen van de energieleveranciers oplossen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.