Verkeer
Stuur appje
Zoek

Textielschool de Maere bestaat 100 jaar: een terugblik

ROC van Twente de Maere Google Maps
De Maere bestaat 100 jaar
Beeld: Google Maps

Het is precies 100 jaar geleden dat de Hogere Textielschool De Maere aan het Ariënsplein haar deuren opende. En weet je wat: de school staat er nog steeds. Voor de stad is de Maere een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de textiel door de studies die er worden gegeven. De huidige studenten en docenten vieren dit jubileum daarom groots met een eeuwfeest. Maandag werd met de schoolbevolking en relaties teruggekeken op 100 jaar textielonderwijs.

Stukje geschiedenis

De school heeft haar naam te danken aan jonkheer Charles de Maere, een Belgische textielindustrieel. In 1830 kwam hij naar Twente en in 1832 zette hij in samenwerking met de gemeente een weverijschool in Enschede neer. Vanaf 1833 werd in de eerste jaren aan 25 leerlingen lesgegeven. Hieruit is later de Hogere Textielschool ontstaan.

Belangrijk

Afgelopen mei werd het 100-jarig bestaan alvast gevierd met een reünie van oud-studenten en -docenten. In aanloop daar naartoe sprak 1Twente met oud-studente Marie Anne Roozen, projectleider van 100 jaar de Maere Willem Habers en Hans de Bruijn, wiens vader in 1949 directeur werd van de school.

Hij speelde een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van het textielonderwijs en veranderde de school in een commercieel, economische opleiding. Tot 1965 was hij werkzaam als directeur van de Maere.

Beeldradio uitzending

Tweedejaars studenten van de opleiding Mediaredactie maakten maandagmiddag een beeldradio uitzending over dit jubileum. Benieuwd naar de uitzending? Deze is online te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.