Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose 'Keuken van Leuvelt' stoomt leerling-koks klaar voor het echte werk

Keuken van Leuvelt 2 HENGELO John Voermans Fotografie
"Die naamsverandering lijkt misschien niet zo bijzonder voor de gemiddelde Hengeloër, maar voor onze koks maakt het een wereld van verschil"
Beeld: John Voermans Fotografie

Er wordt al jaren gekookt en gebakken door cliënten van Estinea aan het Bartelinkslaantje 19 in de Hasseler Es, maar sinds vrijdag heet de locatie niet meer W&A Bartelinkslaantje, maar Keuken van Leuvelt. "Die naamsverandering lijkt misschien niet zo bijzonder voor de gemiddelde Hengeloër, maar voor onze koks maakt het een wereld van verschil", vertelt begeleider Enny Jansen.

Écht werk

"De mensen hebben nu echt het idee dat ze naar hun werk gaan, in plaats van naar een activiteitencentrum", aldus Jansen. "Dat 'W&A' staat namelijk voor 'werk en activiteiten' en we willen steeds meer dat onze mensen dat wat ze doen als écht werk ervaren en minder als een inwisselbare activiteit."

Beschermde werkplek

En da's ook niet meer dan logisch. De vijftien cliënten van Estinea leren hier namelijk het horecavak en kunnen na verloop van tijd mogelijk een stap richting betaald werk of in elk geval een begeleide werkplek zetten. Jansen: 'Wij bieden ze een zogeheten 'beschermde' werkplek, omdat er altijd begeleiding aanwezig is. Bij een begeleide werkplek is er minder vaak een begeleider aanwezig en wordt er dus een groter beroep gedaan op iemand zelfredzaamheid."

“Ik noemde het altijd al ‘Erve Leukvelt’ omdat het hier zo gezellig is.””

Van koken en bakken tot de tafel indekken

De nieuwe naam Keuken van Leuvelt verwijst naar de naam van de oorspronkelijke boerderij, erve Leuvelt. Afgelopen vrijdag was de heropening onder de nieuwe naam. Begeleider Deniece van Poll: “Hier leren ze vaardigheden als koken, bakken, tafel indekken en de rol van gastheer of gastvrouw. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt zoals je ook in een restaurant zou werken, maar dan met de ondersteuning die je nodig hebt. Daar hoort wat ons betreft ook een eigen professionele naam bij. Daarnaast willen we met de nieuwe naam meer bekendheid genereren, want we zijn altijd op zoek naar leuke samenwerkingen met andere bedrijven.”

Frans op de Bult

In de Keuken van Leuvelt bakken ze appeltaarten en andere lekkernijen voor restaurants, zoals Frans op de Bult. Daarnaast komt er elke maandag, woensdag en vrijdag om 12.30 uur een groepje oudere buurtbewoners eten bij hen. Deelnemer Dawn Bakker is er helemaal op haar plek: “Het allerleukste aan mijn werk vind ik het bedienen van de mensen. Ik wil graag een goede gastvrouw zijn. Ik vind het een fijne werkplek en kan er veel leren. De nieuwe naam vind ik super, want ik noemde het altijd al ‘Erve Leukvelt’ omdat het hier zo gezellig is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.