'From Solarpunk tot Metafuck'. Geen titel voor een standaardfestival. Maar dat is GOGBOT ook niet. Het jaarlijkse festival op het gebied van multimedia, kunst, muziek en technologie wil bezoekers laten nadenken over hoe onze toekomst eruit gaat zien en ze bewust maken van de effecten van de hedendaagse technologie. Zowel de positieve als de negatieve.
Een goed voorbeeld van een kunstwerk dat de bezoeker daarop wil wijzen is The Nemesis Machine van de Engelse kunstenaar Stanza. Op de tweede verdieping van de creatieve broedplaats Warp aan het Stationsplein staat een gigantische stad opgebouwd van computeronderdelen, zoals harde schijven, waar overal gekleurde lampjes oplichten. En het zijn de bezoekers die de stad "voeden".
Iedereen die het kunstwerk bezoekt, is onderdeel van de installatie. Jana Becker, manager van GOGBOT Musuem of the Future, legt uit. "Het kunstwerk wordt aangestuurd door data. We zijn in staat om iedereen die in het gebouw is te volgen. We slaan de gegevens niet op, maar willen mensen bewust maken dat er altijd data bestaat.'
We kunnen zien welke mobiele telefoons er op dit moment in de buurt zijn. Heel veel mensen, vooral jongeren, weten niet wat ze eigenlijk aan data leveren. Alles wat gratis is op internet, betaal je met je data.'
Ook nachtburgemeester van Enschede Annebel Bunt tipt het kunstwerk van Stanza als must see. "Het is de eerste keer in twintig jaar dat het zo groot is. Dat is echt bijzonder."
Ze heeft nog een aanrader: het laserkunstwerk Espills van het Spaanse Playmodes in Metropool. "Dat is bijna meditatief en super psychedelisch", aldus Annebel. De bezoeker komt in een donkere ruimte terecht waar een beamer verschillende gekleurde laserstralen op de beat van de muziek allerlei vormen laat aannemen.
Twee kunstwerken die volgens de nachtburgemeester dus echt de moeite waard zijn om te bekijken bij een bezoekje aan GOGBOT. Maar er is natuurlijk veel meer te zien. Het brede aanbod aan kunstwerken is voor Jana Becker zelfs de charme van het festival. "Er zijn zoveel internationale kunstenaars die hier tentoonstellen, maar daarnaast ook lokale jonge kunstenaars die net afgestudeerd zijn."
Van die zogeheten young bloods wordt veel verwacht, voegt Jana toe. "We denken dat we in de toekomst veel interessante werken van ze te zien krijgen."
Ook Annebel noemt dat laatste als iets dat GOGBOT onderscheidt als festival. "Het enorme aantal kunstwerken. Een breed aanbod van jong talent tot de grootste kunstenaars in de wereld die je maar kunt vinden. In Enschede."
Maar er is voor haar meer dat het uniek maakt. "De shockfactor. En dat het middenin de open ruimte plaatsvindt. Dat mensen er gewoon tegenop lopen en denken: wat is dit? Dat moet ik zien."
GOGBOT is nog tot en met zondag in Enschede te bezoeken.