Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Tips Hengelose armoedegoeroe: 'Breng je uitgaven in kaart en schaam je niet'

Terwijl men zich deze week in de gemeenteraad het hoofd boog over hoe de Hengeloërs de winter door geholpen moeten worden en daarbij nog geen besluit nam, pakken ze bij de caritasinstelling van parochie De Goede Herder wel door. Voorzitter Ben Boksebeld: "Iedereen die bij ons aanklopt, wordt op de een of andere manier geholpen."

Veel meer verzoeken

Even ter nuancering: waar de gemeente Hengelo duizenden mensen wil helpen hun energierekening de komende maanden te betalen, kloppen er bij de caritasinstelling hooguit een paar mensen per week aan. Dat aantal is in vergelijking met vorig jaar overigens wel sterk aan het stijgen. Waar er in heel 2021 zeven aanvragen om hulp binnenkwamen, waren dat er eind vorige maand in anderhalve week tijd ook zeven.

Ben Boksebeld over de hulp die hij en z'n mensen bieden: "We hebben een aardige buffer, maar kunnen niet voor tientallen mensen de rekening een aantal maanden of langer betalen. Wij verstrekken incidentele hulp. Het begint al bij het gezien worden. Dat mensen het gevoel hebben dat er anderen zijn, die zich over hen bekommeren."

Ben Boksebeld 2 Ernst Bergboer 2022 09 05 131444 gwjq
Lees ook
Hengelose armoedegoeroe Ben Boksebeld: 'Mensen staan voor onmogelijke keuzes'

Epilepsie

Hij noemt een paar concrete voorbeelden: "Een Afrikaanse man was z'n baan kwijtgeraakt en zou binnenkort zijn huis worden uitgezet. Hij klopte wanhopig bij ons aan. Bleek dat hij z'n werk was kwijtgeraakt door een ernstige vorm van epilepsie. Het toeval wil dat een van onze bestuursleden oud-directeur van de SWB (sociale werkvoorziening in Hengelo, red.) is en daar hebben ze juist veel ervaring in het werken met mensen met epilepsie. Hij heeft een proefplaatsing gekregen en er is onderdak geregeld."

“In de meeste gevallen komen mensen in de schulden zonder dat ze er iets aan kunnen doen. Besef dat je niet de enige bent en zoek hulp.”

Nét geen energietoeslag

"Een ander voorbeeld. Een ouder echtpaar heeft 200 euro meer te besteden dan het sociaal minimum en vist om die reden overal achter het net. Ze komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor energietoeslag. Verder is hun vijftig jaar oude huurwoning net te jong om nu al verduurzaamd te worden door de wooncorporatie. Ze hebben hun energievoorschotbedrag opgehoogd van 240 naar 480 euro per maand, maar ze vrezen de eindafrekening, want ook die 480 euro zal niet genoeg zijn."

Hij gaat verder: "Toen ook nog eens hun wasmachine kapot ging, hebben ze hun laatste restje vakantiegeld aangesproken. Nu is alles op. En dat zijn mensen die niks verkeerd doen en altijd zuinig geleefd hebben. Ik mocht willen dat ik zo met m'n geld om zou kunnen gaan."

Gaspit Energiearmoede Pixabay
Lees ook
Hengelo's college haalt SP links in met toezegging ruimhartige energietoeslag

Afnemende samenhang

Mogelijk tienduizenden Tukkers zullen de komende maanden tegen hun financiële grenzen aan gaan lopen en Boksebeld heeft geen idee hoe zij geholpen moeten worden. "Ik maak me echt zorgen over wat er nog aan zit te komen en ik ben bang voor de afnemende samenhang in de samenleving. Mensen zorgen steeds meer voor zichzelf, voordat ze aan anderen denken en geef ze eens ongelijk. Mensen krijgen steeds minder vertrouwen in de overheid en in elkaar."

'Schaam je niet'

Boksebeld en z'n medevrijwilligers van De Goede Herder zullen altijd blijven meedenken met mensen die aankloppen voor hulp en soms wordt de knip getrokken of worden er goederen geschonken. Heeft hij nog tips voor mensen die aan het eind van hun loon nog een stukje maand overhouden? "Probeer je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen, zodat je weet waar het geld naar toe gaat en zodoende bewuste keuzes te maken. En schaam je niet. In de meeste gevallen komen mensen in de schulden zonder dat ze er iets aan kunnen doen. Besef dat je niet de enige bent en zoek hulp."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.