Pakhuis Oost organiseerde vijf themabijeenkomsten over de toekomst van Twente. Met dat ‘Panorama Twente 2050’ wilde het debatcentrum een aanzet geven tot een gesprek met de inwoners van de regio over die toekomst. Donderdagmiddag werden de conclusies en aanbevelingen uit die bijeenkomsten overhandigd aan regiovoorzitter - en burgemeester van Enschede - Roelof Bleker.
Er gaat geen dag voorbij of ook Twentenaren worden geconfronteerd met de vragen waar de regio voor staat. Stikstof en boerenprotesten, wel of geen windmolens en waar dan, stijgende prijzen voor energie en boodschappen, minder consumeren, meer biodiversiteit, duurzaam en circulair produceren, maar ook de roep om een eerlijker verdeling van welvaart en rechtvaardiger beleid - het zijn er allemaal voorbeelden van.
De wereld piept en kraakt en het moet anders. Maar hoe dan? En - dat vooral - wie bepaalt dat? De initiatiefnemers van ‘Panorama Twente 2050’ stellen in een rapport van de vijf themabijeenkomsten vast dat de ideeën daarover veel meer ‘van onderop’ moeten komen.
Belangrijkste conclusie uit de serie bijeenkomsten is dat het speelveld ongelijk is. Overheid, ondernemers en onderwijs zijn tè bepalend. De onderdanen zijn te weinig aan zet. Het moet beter, sneller en - dat vooral - meer samen. En meer vanuit de leefwereld van de mensen die geraakt worden door al die veranderingen: de inwoners. Die moeten meer zeggenschap krijgen bij het maken en uitvoeren van beleid over de grote vraagstukken waar de regio voor staat.
Pakhuis Oost is een onafhankelijk platform voor maatschappelijk gesprek in Twente. De organisatie belegt debatten, bijeenkomsten en filmavonden over een breed scala aan onderwerpen die belangrijk - of zelfs bepalend - zijn voor de toekomst van de regio. Daarbij moet iedereen kunnen meepraten, maar dan niet ‘vanuit de schuttersputjes’, zoals geformuleerd in het rapport ‘Panorama Twente 2050’ dat donderdagmiddag werd overhandigd aan regiovoorzitter Roelof Bleker. ‘Respect en inhoud staan voorop’.
Bruto Twents geluk moet de plaats innemen van bruto Twents product - naar analogie van het bruto nationaal product. Dat zit ‘m onder meer in duurzame arbeidscontracten en producten en in een groei die ten goede komt aan de hele Twentse samenleving. Maar ook in nieuwe verdienmodellen voor boeren, waarin oog is voor herstel van natuur en landschap èn producten uit de regio aantrekkelijker worden.
‘Panorama Twente 2050’ moet een stip op de horizon worden die daar gezamenlijk is neergezet, geen van bovenaf bedacht en opgelegd beleidsdoel. Het antwoord op de vraag waar Twentenaren in 2050 willen staan. In het rapport dat aan Bleker werd overhandigd gaat het om een eenvoudig te begrijpen toekomstplaatje en ‘geen dik rapport!’. Met concrete handvatten voor de bijdrage die iedere Tukker daar aan kan leveren.
In deze eerste serie van vijf themabijeenkomsten ging het onder meer over (duurzame) economie, de transitie van de landbouw en de energietransitie en vernieuwing van de democratie. Pakhuis Oost wil volgend jaar een vervolg geven aan deze reeks. Het debatcentrum werkt daarin nauw samen met de Werkgroep Regiometropool Twente, de Twentse Noabers en mediaplatform TKKR.