Het initiatiefvoorstel van de SP om ruim 1 miljoen euro te besteden aan die Hengeloërs die leven van minder dan 130% van het sociaal minimum werd gisteravond weggestemd met 13 tegen 19. Toch zullen de SP en het overgrote deel van de andere partijen tevreden terugkijken op de raadsvergadering, want wethouder Freriksen deed de toezegging dat het college bij de volgende vergadering begin oktober met een nog ruimhartiger voorstel zal komen.
Fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen sprak aan het eind van de vergadering over een 'uniek moment', nadat alle fracties tijdens een dik half uur durende schorsing met elkaar tot de conclusie waren gekomen, dat er snel iets moet gebeuren om Hengeloërs die door de koopkrachtcrisis in de problemen komen te helpen. Wethouder en partijgenoot Jacqueline Freriksen liet na afloop weten 'trots te zijn dat de SP dit voorstel had ingediend' en dat de rest van de raad het op zo'n constructieve manier van opmerkingen had voorzien.
Dat het laatste agendapunt van de vergadering zo'n lange zit zou worden, was te verwachten: iedereen heeft een duidelijke mening over hoe het beschikbare geld het best verdeeld kan worden. Want dat er geld ligt, dat is duidelijk. Het gaat in eerste instantie om ruim 1 miljoen euro, iets meer dan een tiende deel van het overschot op de begroting van vorig jaar. Maar met een goed verhaal kan het best meer worden, bleek woensdagavond.
Waar GroenLinks, Lokaal Hengelo, Pro Hengelo, Hengelose Burgers en ChristenUnie voor het voorstel van de SP stemden, stemden de andere partijen tegen, in de wetenschap dat het voorstel ten tijde van de stemming al achterhaald was. Immers, vrijwel iedereen was het er over eens dat er breder gekeken moet worden. Naar de middeninkomens en ondernemers bijvoorbeeld.
Sander Janssen (VVD): "Geef niet één doelgroep wat extra geld. Deze crisis treft de hele samenleving, óók bedrijven." Frank Peters (ProHengelo): "Vergeet niet dat ondernemers nu moeten beginnen met terugbetalen van hun coronasteun. Hoe dan?" Hugo Koetsveld (SP) haalt fel uit naar Janssen: "Volgens u is iedereen even zielig? Nou, dan kunnen uw stemmers een keertje minder vaak uiteten, is dat zo'n probleem?" Janssen kaatst terug: "Een collega van mij gaat straks 500 euro per maand aan energie betalen. Hij heeft dat geld óók niet. Wie gaat hem helpen?"
Bernadette Morskieft (CDA) haalt het verhaal aan van een bekende van haar die bij een netbeheerder werkt: "Hij heeft onder meer de taak om mensen af te sluiten van elektriciteit. De laatste weken is het aantal afsluitingen verdubbeld en volgens hem wordt dat de komende maanden alleen maar meer. Hij is er elke dag ziek van dat hij dit moet doen, vertelde hij me."
Iedereen is het er na twee uur debatteren over eens dat er meer Hengeloërs geholpen moeten worden. Maar menig partij is bang dat maatwerk te duur wordt. Koetsveld: "Is het uitvoerbaar om geval per geval te bekijken? Duurt dat niet veel te lang en kost het niet teveel?" Han Daals: "We zullen er geld voor vrij moeten maken, maar iedereen moet een aanvraag kunnen indienen."
Wethouder Freriksen laat aan het eind van de zitting weten dat naast de '130%-groep' ook gekeken zal worden naar elke Hengeloër die de komende weken een verzoek bij de gemeente neerlegt: "Daarbij leggen we inkomen, energieverbruik en contractsoort (vast of flexibel, red.) naast elkaar en maken we een rekensom."
Of er bij die rekensom ook uitgegaan wordt van een bedrag veel hoger dan de genoemde 'ruim 1 miljoen' werd niet met zoveel woorden gezegd, maar dit ligt uiteraard voor de hand. Het college liet al wel doorschemeren dat er aandacht zal zijn voor een grotere groep en dat de gemeente daarbij ook met meer geld over de brug zal komen. De SP laat de volgende dag bij monde van Hugo Koetsveld weten in elk geval 'niet akkoord te gaan met het 'verwateren' van de 1 miljoen over meer mensen'.
Ondertussen gaat de gemeente rondetafelgesprekken inplannen met inwoners en deskundigen om zo een voorstel te formuleren, waarover in de volgende raadsvergadering van 5 oktober gestemd kan worden.