Enschede gaat in de komende weken huishoudens die rond moeten komen van 120 procent van het minimum 500 euro extra energietoeslag uitkeren. Daarnaast is het de bedoeling dat er een noodfonds komt voor huishoudens die net buiten die boot vallen, maar wel in de knel zitten.
Met die 500 euro staat de teller voor de extra energietoeslag voor een grote groep huishoudens op 1.300 euro. Eerder werd al 800 euro uitgekeerd als compensatie voor de sterk gestegen energieprijzen. Dat geld - in totaal zo'n 17 miljoen euro - komt niet uit de gemeentekas, maar is een bijdrage van het Rijk.
Enschede wil aanvullend een noodfonds voor huishoudens die niet in aanmerking komen voor die Rijksbijdrage, maar wel in problemen zitten door gestegen energielasten. De gemeenteraad besloot voor de zomer, na een motie van D66, al over onderzoek naar een dergelijk fonds. B&W komt op korte termijn met een voorstel. Naar verwachting neemt de gemeenteraad deze maand nog een definitief besluit.
Probleem met die grens van 120 procent van het minimum is dat niet alle huishoudens die daaronder vallen knel zitten. Er wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar eventueel vermogen. Dat zal voor de meeste huishoudens ook niet aan de orde zijn, maar uitgesloten is het evenmin. Het maakt bijvoorbeeld ook een hoop uit of een woning goed is geïsoleerd of juist niet.
De drempel om in aanmerking te komen voor energietoeslag is bewust laag gehouden om ingewikkelde en langdurige beoordelingen van aanvragen te voorkomen. Huishoudens die het nodig hebben, kunnen daardoor sneller worden gecompenseerd. Effect is wel dat die energietoeslag voor sommige huishoudens een welkom extraatje is, maar geen bitter noodzaak.
Anderzijds telt Enschede huishoudens met een inkomen boven die grens die wèl in zwaar weer zitten. Denk bijvoorbeeld aan iemand die 20.000 euro per jaar te besteden heeft, maar voor een woning was aangewezen op de vrije sector en 800 huur per maand kwijt is. Dat noodfonds is bedoeld voor deze groep huishoudens.
Voor studenten is er nog altijd geen oplossing. Onlangs bepaalde de rechter dat studenten niet mogen worden uitgesloten van hulp. Ondersteuning vanuit het Rijk is vooralsnog uitgebleven, waarmee gemeenten dreigen op te draaien voor de kosten daarvoor. Voor sommigen studentensteden zou dat een verdubbeling van de kosten betekenen. Veertien van die steden, waaronder Enschede, hebben in een brandbrief bij de minister aangedrongen om een regeling voor studenten. In Enschede wonen zo’n 10.000 studenten, waarvan een fors deel zelfstandig.
Daarnaast gaat Enschede maatregelen treffen om de dreigende ellende van stijgende prijzen en inflatie zoveel mogelijk in te dammen. Daar worden ook woningcorporaties, schuldhulpverleners en bijvoorbeeld verzekeraars bij betrokken.
De extra energietoeslag wordt binnen acht weken overgemaakt aan alle huishoudens die al eerder energietoeslag ontvingen. Volgens een woordvoeder van de gemeente gaat dat om tussen de 13 en 14.000 huishoudens. Zo'n 85 procent van het totaal dat onder de regeling valt. Wie nog geen energietoeslag heeft gehad maar daarvoor wel in aanmerking denkt te komen, kan die nog aanvragen tot en met 31 oktober.
Meer informatie is te vinden op de gemeentelijke website.