Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met Wijkfestival Berflo Es laat Schouwburg Hengelo zien 'theater van de stad' te zijn

Schouwburg Hengelo kan nog zoveel mooie voorstellingen programmeren, als mensen de drempel van het pand aan de Beursstraat niet over durven, blijft het bij preken voor eigen parochie. Vandaar dat de schouwburg ook naar de Hengeloërs toe komt. Komend weekend is er het Wijkfestival Berflo Es, met een programma vóór en dóór de wijk. "Of het druk gaat worden? Dat ligt voor een groot deel aan de organiserende verenigingen. Zij moeten hun achterban in beweging krijgen."

Vuurdoop

Dat zegt Linda Koezen. Zij is sinds 3,5 jaar stadsprogrammeur van Schouwburg Hengelo. Het is haar taak om het theater naar de mensen in de stad te brengen, bijvoorbeeld met dit soort festivals. De overkoepelende benaming luidt 'Schouwburg Hengelo on Tour'. De eerste editie was in augustus 2019 in de Hasseler Es. Koezen: "Dat was ook direct mijn vuurdoop, ik werkte net voor de schouwburg. Het festival was een groot succes. Nou heeft die wijk met het Kulturhus Hasselo al een levendig cultureel aanbod. Er zijn veel verenigingen en in het Kulturhus al altijd wel iets te doen."

Iets minder cultuur, iets meer sport en bewegen

Kon eigenlijk niet fout gaan. Met een festival in de Berflo Es ligt dat toch net even anders. Hier staat geen kulturhus, maar hebben ze een multifunctionele accommodatie (mfa) en dat wordt weerspiegelt in de verenigingen die er zitten: iets minder cultuur, iets meer sport en bewegen. "Toch hebben we ook hier een mooi programma weten neer te zetten", vertelt Koezen.

icon_main_info_white_glyph

Bohemian Rhapsody, klezmer, gymnastiek en circusartiesten

Op vrijdagavond wordt er om 20.30 uur een buitenfilm vertoond. Neem gerust een eigen stoel mee en geniet van de muziekfilm Bohemian Rhapsody. De zaterdag staat vanaf 10.30 uur in het teken van live muziek en optredens van buurtbewoners. BLEND (vijf musici van Phion & Noord Nederlands Orkest) trapt af met een programma van licht klassiek, jazz, klezmer, gipsy en tango. Tussen 13.00 en 16.00 uur is er een informatiemarkt en vinden er op het buitenpodium optredens plaats van onder meer Volksdansgroep Ivanica, de Hengelose Gymnastiek Vereniging, zangeres Azra en circusartiesten Raff Prinquet, Susanna Paavola en Melody Nolan. Theater De Makkers komt met verhalen over het enige wat er echt toe doet: de liefde. Om 20.00 uur sluit amusementsorkest Geronimo de dag af.

Plannen in de ijskast

Dat was al in 2020. Je voelt 'm al aankomen, vanwege corona kon de tweede editie van Schouwburg Hengelo on Tour geen doorgang vinden. De plannen ging in de ijskast, maar nu, twee jaar later, is het alsnog zo ver. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 september valt er van alles te beleven in en rond het mfa op het Apolloplein. De entree is gratis.

Jaarlijks één festival

Schouwburg Hengelo draait voor een groot deel op gemeentelijk geld. Koezen: "Daarom is er vanuit de gemeente al heel lang de wens dat we op regelmatige basis iets terugdoen voor de Hengeloërs. We moeten laten zien dat we een 'theater van de stad' zijn. Vandaar 'Schouwburg Hengelo on Tour'. We willen jaarlijks één zo'n festival houden. Waar de volgende komt? Geen idee. Mensen mogen gerust met voorstellen komen. Als zo'n evenement gedragen wordt door bewoners en verenigingen uit de wijk dan is er in elk geval al een mooie basis. Ik zou zeggen: laat je horen!"

Uiteindelijk moeten dit soort festivals ervoor zorgen dat mensen de weg naar de schouwburg weten te vinden. Of dat gaat lukken, daarover valt nu nog niks te zeggen, weet Koezen: "We hebben drie jaar geleden de eerste editie gehad en nu volgt de tweede. Het is echt een zaak van de lange adem."

Festivalhasseleres schouwburghengelo
Lees ook
Schouwburg Hengelo wil zichtbaarder zijn en trekt de wijk in met wijkfestival
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.