Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengeloër Wouter Rikkerink maakt 360º-docu over de Kasbah: een hommage aan een leven op palen

Hengeloër Wouter Rikkerink heeft een korte 360º-docu gemaakt over de Kasbah. Wie de film bekijkt met een VR-bril waant zich virtueel in de verschillende woningen van het bijzondere wooncomplex, terwijl de bewoners hun ding doen.

Verdomd gezellig

Rikkerink woont en werkt zelf al jaren in de Kasbah. Bijna 13 jaar geleden koos hij er bewust voor om er te gaan wonen in een zogenaamde type C-woning met twee grote ruimtes. "Toen ik van andere mensen hoorde hoe groot en hoe leuk deze woning in de Kasbah was, heb ik zonder dat ik dit huis had gezien de andere hokkerige huurwoningen - die ik ook had kunnen krijgen - afgezegd. Dat het hier zo gezellig zou zijn, wist ik toen nog niet."

De Hengeloër was jaren geleden al van plan om een mooi tijdsbeeld te maken van het Kasbah-complex, maar pas tijdens de lockdown in de coronaperiode kwam het ervan. Precies op een mooi moment, want de Kasbah bestaat volgend jaar vijftig jaar en staat nu in de steigers in verband met een ingrijpende renovatie.

“De kracht van een 360º-graden video zit in het beleven”

Uit de hand gelopen hobby

Ik ben hier begonnen als webontwikkelaar en de 3D-video's zijn eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. "Ik ben er voor de lol mee begonnen toen de camera's wat goedkoper werden, maar heb ondertussen toch geïnvesteerd in een duurdere en professionelere camera en heb van mijn hobby mijn werk gemaakt."

Zijn werkruimte bevindt zich in 'de zogenaamde slaapschuur' boven. "Tijdens het filmen van de Kasbah-woningen kwam ik erachter dat maar weinig mensen echt slapen in de slaapschuur. Veel bewoners gebruiken deze ruimte als atelier of muziekstudio." Er wordt geschilderd en geschommeld in de woningen. Er wordt gecomponeerd en er worden foto's bewerkt.

20220904 kasbah 360 wouter rikkerink2
Beeld: Gerda Minkjan

Diversiteit

In zijn film 'Leven op Palen', zijn veel verschillende soorten inrichtingen te zien; van brocante tot lekker modern, van origineel tot creatief verbouwd. Het ene huis is een groene oase; het andere een bont kleurenpalet. "Het huis van bewoners Ineke en Rene is nét een museum. Die hebben nog steeds de grijze stenen en de originele kozijnen."

"Ik heb de bewoners zelf benaderd," zegt Wouter. "In de Kasbah wonen leuke mensen, met leuke woningen én in een leuke buurt." Ook leuk is dat je de Esplanade, de open plek tussen de woningen, en de vijver van seizoen kunt zien veranderen. Zo sta je tussen de bloesems en zo sta je in de sneeuw.

“Ik ben er voor de lol mee begonnen toen de camera's wat goedkoper werden, maar heb ondertussen toch geïnvesteerd in een duurdere en professionelere camera en heb van mijn hobby mijn werk gemaakt.”

Terug in de tijd

"Het mooie van deze film is dat je over tien, twintig of dertig jaar nog steeds kunt zien hoe het toen was in de Kasbah," zegt Wouter enthousiast. "Het mooie van 3D is ook dat mijn dochter zichzelf later als volwassene weer als kind in 3D terug kan zien. Dat is écht heel anders dan een foto of een normale video."

Op het Youtube-kanaal van Wouter kun je zelf beleven hoe bijzonder het is om midden in een Kasbah-woning te zitten of buiten te staan en alle kanten op te kunnen kijken, alsof je er zelf bij bent. "Dus zet een VR-bril op en ga er maar eens lekker voor zitten," zegt hij.

20220904 kasbah onderhoud
Kasbah-woningen staan in de steigers in verband met een ingrijpende renovatie.
Beeld: 1Twente
icon_main_info_white_glyph

Over de Kasbah

De Kasbah (1973) is een wooncomplex op palen met 184 huurwoningen, gelegen in de wijk Groot Driene in Hengelo. Het is ontworpen door de Amsterdamse architect Piet Blom, die ook de bekende kubuswoningen in Rotterdam ontworpen heeft. Het complex staat op de gemeentelijke monumentenlijst en moet straks ook een rijksmonument worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.