Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Leerlingenrestaurant 't Tuindorp van start op nieuwe locatie

Twents Vakcollege 't Woolde in Hengelo heeft deze week de deuren geopend van het nieuwe gebouw aan de Bandoengstraat. De school, onderdeel van Attendiz, leidt leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) op voor verschillende vakgebieden, waaronder de horeca. Op de nieuwe school leren zo’n 170 leerlingen van 12 tot ongeveer 18 jaar sociale en werknemersvaardigheden, waarmee ze zich later kunnen redden in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.

Praktijk nabootsen

De nieuwbouw is ook het nieuwe onderkomen van leerlingenrestaurant 't Tuindorp dat donderdag officieel werd geopend. De leerlingen waren die dag al vroeg bezig met de voorbereidingen voor een feestelijk diner.

Na de voorbereidingen in de keuken, krijgen vier leerlingen uitleg over het menu dat die dag gereserveerd zal worden aan de gasten. "Wie weet wat vitello tonnato is?", vraagt Jeroen van Raaij, docent consumptieve technieken. De leerlingen weten het niet meteen. "Het is een soort mayonaise met tonijn erin," zegt hij.

Dan is het tijd om de tafels in te dekken, maar voor het zover is, moet eerst het bestek worden gepoleerd. "We proberen ze hier een vak te leren. Drie avonden in de week hebben we hier gasten. Zo proberen we de praktijk na te bootsen, zodat de leerlingen een goed beeld hebben van wat het vak inhoudt."

icon_main_info_white_glyph

Restaurant ‘t Tuindorp

Restaurant ‘t Tuindorp is geopend voor het diner op dinsdag, woensdag en donderdag. Leerlingen bereiden en serveren op deze dagen een gevarieerd 3-gangen dat 12,50 euro kost. Het diner wordt geserveerd vanaf 17.00 uur. Reserveren en betalingen reserveren vóór 15.00 uur kan via de website van het Twents Vakcollege 't Woolde.

Moderne nieuwe keuken

Hans Lankamp is praktijkbegeleider horeca en werkzaam in de nieuwe keuken. Hij is blij met het nieuwe onderkomen, al is het wel even wennen waar alles ligt. Ook wordt er gekookt op inductie en niet meer op gas. "Hoe vaak maak je als kok mee dat je in een keuken mag staan met allemaal nieuwe materialen en in een nieuw gebouw? Het is een feest om in zo'n luxe en zo moderne nieuwe keuken te mogen koken."

Gedragsverwachtingen

Plezier, veiligheid, verantwoordelijkheid en respect, zijn belangrijke kernwaarden op school. In ieder lokaal hangen daarom gedragsverwachtingen. "De eerste weken van het schooljaar zijn we vooral bezig om die erin te krijgen, zodat de leerlingen weten wat wij van ze verwachten. Dat doen we allemaal om Positive Behavior Support (PBS) erin te krijgen," zegt directeur Sandy de Munck Mortier. Deze methode staat voor het stimuleren van gewenst gedrag en voorkomen van probleemgedrag.

IMG 1358 restaurant t tuindorp
Twents Vakcollege 't Woolde in Hengelo heeft deze week de deuren geopend van het nieuwe gebouw aan de Bandoengstraat. De nieuwbouw is ook het nieuwe onderkomen van leerlingenrestaurant 't Tuindorp dat donderdag officieel werd geopend.
Beeld: Emile Urban

Trots

De directeur is zichtbaar trots op het nieuwe onderkomen. "We zijn van drie locaties naar één locatie gegaan. Dat is eigenlijk om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen, waardoor we van leerjaar één tot leerjaar zes een hele mooie leerlijn hebben." De Munck Mortier vindt dat de leerlingen de nieuwe school écht verdienen. Het gaat om jongeren met een uiteenlopende achtergrond die een grote ondersteuningsbehoefte nodig hebben en veel individuele aandacht. Dat kan nu nog beter worden aangeboden met alles onder één dak en in een nieuw gebouw dat écht van deze tijd is.

“We proberen ze hier een vak te leren. Drie avonden in de week hebben we hier gasten. Zo proberen we de praktijk na te bootsen, zodat de leerlingen een goed beeld hebben van wat het vak inhoudt.”

Afwassen

De positieve benadering komt ook terug in de kooklessen. Aan het eind van de middag staat Hans Lankamp in z'n eentje in de spoelkeuken. "Ben je aan het einde van de les en wat ben ik aan het doen? De afwas!" De praktijkbegeleider zegt het met veel plezier te doen om de jongeren zo bij goed gedrag te belonen. "Als de leerlingen goed hun best doen en ze werken keihard, dan doe ik met plezier hun afwas. Als ze straks thuis eten kunnen koken of in de horeca, dan heb ik mijn steentje bijgedragen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.