Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedeër Jeroen wil de grootste zonnebloem van Nederland kweken: ‘De tijd begint te dringen’

In de wijk Deppenbroek in Enschede zie je naast de hoogbouw wel een heel bijzonder hoog object in de lucht hangen: Een zonnebloem van wel 7.07 meter. En die zonnebloem is er niet zomaar gekomen. De bloem wordt onderhouden door Jeroen van der Velde, die met die zonnebloemen veel faam bij elkaar raapte. Zijn doel? De hoogste zonnebloem van Nederland krijgen. “En na het Nederlandse record is het nog niet voorbij. Ik wil het wereldrecord ook verbreken”, zegt de Enschedeër.

Dat zonnebloemen kweken zijn lust en zijn leven is, dat ademt de Enschedeër wel uit. “Vroeger woonde ik nog bij mijn ouders en speelde iedereen met allerlei verschillende dingen. Ik ging alleen zonnebloemen kweken. Toen was er een passie voor mij geboren.”, aldus Jeroen.

‘Kon ik de tijd maar terugdraaien’

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Dit jaar was er een zonnebloem die de potentie had van een persoonlijk record (Dat gehaald is) of zelfs een Nederlands record: “Ik werd iets te enthousiast en ik dacht dat de wortel te weinig zuurstof kreeg. Met een bamboestok heb ik wat gaten in de aarde geprikt en heb ik per ongeluk de wortel beschadigd. Ik moest de zonnebloem afknippen en dacht bij mezelf: kon ik de tijd maar terugdraaien.”

Lees verder onder de afbeelding

Foto Zonnebloem 2022 09 02 122332 tcpy
De verschillende hoogtes van de zonnebloemen (19 augustus)
Beeld: Jeroen van der Velde

Het Nederlands record stamt uit 1986 toen er een zonnebloem werd gekweekt van 7,76 meter hoog. Het wereldrecord komt van onze Oosterburen, daar is ooit een bloem van 9,17 meter gekweekt.

Stevige ladder

In de straat van Jeroen in Deppenbroek staat het gevaarte met kop en schouders boven menig woning, vergezeld door een ladder van 8 meter hoog. Die ladder zorgde voor veel hoofdpijn, want op gegeven moment braken er onderdelen van de ladder af toen Jeroen op acht meter hoogte boven de grond stond. Hij kon gelukkig ternauwernood zichzelf in veiligheid brengen. Inmiddels heeft hij met de producent van de ladders een nieuwe, iets stevigere, ladder terug gekregen.

Lees verder onder de afbeelding

Jeroen op de ladder 2022 09 02 122509 kfrj
De acht meter hoge ladder van Jeroen
Beeld: Jeroen van der Velde

Voorheen, toen de zonnebloemen nog iets kleiner waren, woonde Jeroen nog niet in een woning met een tropische tuin. “Ik woonde in een flatje. Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar om bij de lantarenpaal voor het complex een halve meter grond te krijgen. Daar bloeide ik mijn zonnebloemen. Nu ik hier woon heb ik gelukkig alle ruimte om ze te laten bloeien. Alhoewel ik wel ieder jaar moet evolueren om de bloemen nog groter te maken.”, aldus Van der Velde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.