Verkeer
Stuur appje
Zoek

ROC over succesvolle proef: 'Blowende leerling wordt liever op school geholpen dan bij Tactus'

ROC-leerlingen die buiten de boot dreigen te vallen, omdat ze verslavingsproblemen hebben of psychisch in de knoop dreigen te raken, worden met succes geholpen door medewerkers van Tactus en Mediant. Niet op een 'hoogdrempelige locatie' van een van die twee instellingen zelf, maar op school. "Een stuk laagdrempeliger en daardoor erg succesvol gebleken."

Loopbaancentrum

Dat zegt Margo Gaemers, manager van het Loopbaancentrum van het ROC van Twente. Het Loopbaancentrum is ooit opgericht om vroegtijdig schoolverlaten tegen te gaan. Gaemers is de eerste om toe te geven dat dat succes lastig te meten is. De veertien Twentse gemeente hebben met de onlangs gepresenteerde factsheet in de hand echter besloten het project met twee jaar te verlengen. Dat wil zeggen dat tot eind 2024 medewerkers van de verslavingsinstelling Tactus en van de ggz-instelling Mediant intern op de drie hoofdlocaties van de school in Hengelo, Enschede en Almelo actief blijven.

Beroepskeuzedilemma's en motivatieproblemen

Het gaat om in totaal zes medewerkers van Tactus en Mediant, waarvan er altijd één een dag(deel) per week aanwezig is op een van de drie hoofdvestigingen van het ROC van Twente. "Zij draaien volledig mee in het team van ons Loopbaancentrum", vertelt Gaemers. "Ze werken daarbij samen met mensen van het ROC, die alles af weten van bijvoorbeeld beroepskeuzedilemma's, motivatieproblemen en schuldhulpverlening en met leerplichtambtenaren in dienst van een van de gemeenten."

“Je kunt nooit bewijzen dat zo'n jongen het zonder onze hulp niet zou redden. Op die leeftijd zijn zoveel factoren van invloed, vaak factoren die wij niet in de hand hebben.”

Thuisonderwijs

Mediant en Tactus kwamen begin 2020 aan boord voor consulten, lichte behandelingen en preventieactiviteiten. In de eerste anderhalf jaar zijn 105 leerlingen behandeld. De verhouding jongens/meisjes is nagenoeg gelijk. "Hoewel in die periode veel leerlingen thuisonderwijs volgden, kregen we deze groep toch goed in beeld, omdat kwetsbare jongeren altijd op school welkom waren voor lessen. Toch zijn we blij dat we dit schooljaar eindelijk weer kunnen beginnen met goedgevulde locaties. Ik vind het heerlijk om deze week onze gebouwen weer vol met leerlingen te zien!"

Korte lijnen

Er is nog geen onderzoek gedaan onder de doelgroep naar nut en noodzaak van deze interne hulpverlening, maar de geluiden die Gaemers en haar collega's horen zijn bemoedigend. Zowel van leerlingen als van medewerkers. Gaemers geeft een voorbeeld van hoe het werkt: "Stel, een docent merkt dat een leerling veel lessen mist omdat ie blowt, dan kan hij of zij het Loopbaancentrum tippen en dan gaat een medewerker van Tactus in gesprek met die jongen. Dat het niet van kwaad tot erger wordt. Dat scharen we nog onder het kopje 'preventie'. Dankzij de korte lijnen zitten we er zo bovenop."

icon_main_info_white_glyph

Hoe is het met die 105 leerlingen afgelopen?

De factsheet laat zien dat van de 105 opgestarte behandelingen er eind 2021 nog 22 liepen. De rest was doorverwezen (32), had geen hulp meer nodig (23), was gestopt met school (24) of er was een andere, onbekende reden (4).

Geen bewijs

"Je kunt nooit bewijzen dat zo'n jongen het zonder onze hulp niet zou redden. Op die leeftijd zijn zoveel factoren van invloed, vaak factoren die wij niet in de hand hebben. Maar we hebben zeker het gevoel dat leerlingen die hulp nodig hebben, gebaat zijn bij deze opzet. En van die jongeren zelf horen we ook dat ze het prettig vinden dat ze gewoon op school geholpen kunnen worden door iemand die ze van gezicht en van voornaam kennen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.