De hete, droge zomer, laat ook in Twente zijn sporen na in het landschap. Al een paar zomers viel er te weinig neerslag. Veel beken staan droog en het grondwaterpeil is te laag, met grote gevolgen voor de boeren. Melkveehouders zetten alle zeilen bij om te zorgen dat hun dieren lekker in hun vel blijven zitten, zo ook bij Biologisch Melkveebedrijf ’n Pol in Boekelo.
Jenny Stokkers-Tieberink is een boerin in hart en nieren. Opgegroeid op ’n Pol zelf, de boerderij van haar vader, kent ze het klappen van de zweep zo langzamerhand wel. De huidige droogte baart haar zichtbaar zorgen. Jenny, haar man Johan en hun kinderen Dianne en Gertjan nemen allerlei extra maatregelen om het voor de koeien nu zo aangenaam mogelijk te maken én om hittestress te voorkomen.
Jenny is stapelgek met haar veestapel. Ze knuffelt elke koe en elk kalfje op haar pad. “Wij houden van onze dieren. Ik ken van elke koe haar naam.” Het zijn er wel zestig. Al die namen kan ze goed onthouden, omdat elke koe een eigen karakter heeft en de naam krijgt die daarbij past. Ze heeft oprecht aandacht voor de dieren en ziet haar melkvee niet alleen maar als verdienmodel. Dat is aan de dieren te merken, ze zijn relaxt en aanhalig. “Ik vind het vreselijk als het moment komt waarop je weet dat een koe geslacht moet worden,” zegt Jenny. “Ze mogen hier echt oud worden, ook al geven ze dan minder melk.”
De rondleiding over de boerderij begint in een stal waar een jong stiertje staat van het type ‘je bent jong en je wilt wat’. Hij is al twee keer ontsnapt, onder het schrikdraad door richting jongedames. "Het is niet de bedoeling dat hij in de buurt komt van de nog te jonge meisjeskalfjes. Anders krijg je tienermoeders.”
Het jonge stiertje wordt natuurlijk ook even lekker aangehaald. “Daar moet je ook wel weer mee oppassen. De jonkies zien je soms als moeder als je ze vertroetelt en dat kan gevaarlijk worden omdat op een gegeven moment, als ze wat groter worden, dan gaat de rangorde tellen.”
Op weg naar de jonge kalfjes tuft dochter Dianne op de trekker voorbij. De beide boerinnen laten er geen gras over groeien; filmploeg of geen filmploeg; de kalfjes moeten nu gevoerd worden. Ze krijgen ook weer vers water want het water wat nog in de bakken zit, is alweer lauw geworden door de warmte.
“Jullie komen dus eigenlijk kraamschudden,” lacht Jenny. Het jongste kalfje is nog maar 5 dagen oud en moeders loeit af en toe met het volume van een scheepshoorn de kant van de ‘iglo’s’ op, waar de kalfjes in de schaduw kunnen liggen. Ook zijn er voor alle zekerheid extra parasols opgezet.
De volwassen koeien staan overdag niet meer buiten maar in de grootste stal, die op het dak gekoeld wordt met water. “De vogeltjes vinden het ook heerlijk,” zegt Johan. “Ze komen hier uitgebreid douchen.”
Binnen in de stal draaien grote ventilatoren, wat ook voor flink wat verkoeling zorgt. “We hebben zelfs een extra ventilator aangeschaft,” zegt Jenny. “Dat is nu echt wel nodig.”
De koeien staan alleen ’s nachts nog maar in de wei, waarbij ze alles wat nog groen is tussen het dorre gras opeten en koelen dan ook lekker af door in een ondiepe kuil met zand te gaan liggen.
Jenny noemt haar koeien ‘topsporters’. “Ze moeten de melkproductie wel op gang houden.” Er staan ook een aantal dames in de stal die met zwangerschapsverlof zijn. “We moeten er dus alles aan doen om hittestress te voorkomen. Daarom staan er nu iets minder koeien in de stal.
We hebben gelukkig schaduwweides maar het probleem daar is nu dat de eikels al vallen en dat we ervoor moeten zorgen dat de koeien daar niet van gaan eten. Dus die weides worden voor een deel afgepaald en wordt ook daar bijgevoerd. Het voordeel is dat die weides in het beekdal van de Boekerlerbeek liggen, daardoor is het daar nog niet zo droog als op de iets hoger gelegen weides.”
Overdag worden de koeien regelmatig in de stal bijgevoerd om te kunnen blijven herkauwen. Niet alleen met fijn, droog hooi maar ook met wat grover, vochtiger hooi. En met krachtvoer. Wat ‘n Pol extra bijzonder maakt is dat het krachtvoer op de boerderij zelf verbouwd wordt. “Dat is Johan z’n ding,” zegt Jenny.
Het voer bestaat uit rogge, luzerne (dat haalt stikstof uit de lucht en zorgt voor meer zuurstof in de bodem, die daardoor groen blijft), haver, triticale (een kruising tussen rogge en tarwe), gerst en erwten voor extra eiwit. “Dat is voor nu een goede oplossing,” zegt Jenny, “maar eigenlijk eten ze nu de wintervoorraad al op. Dat maakt het al met al wel duurder.”
De hitte en de droogte vraagt extra inspanning van de melkveehouder. Jenny zegt dat er gelukkig nog genoeg eigen voer in voorraad is. “Vorig jaar is het een groeizaam jaar geweest, waardoor we extra voorraad konden opbouwen.”
Als het zo droog blijft, dan kan het zijn dat het voer dat ze zelf verbouwen van mindere kwaliteit wordt, waardoor er minder melkopbrengst is. Daar komt bij dat de energiekosten ook omhoog zijn gegaan en zijn verdubbeld. "De boerderij heeft nog geen zonnepanelen, we zijn dus afhankelijk van de stroomleverancier. Ja, dan wordt het voor ons wel een zwaar jaar.”