Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo houdt weer een motiemarkt: 'Middel om kloof tussen politiek en burger te verkleinen'

Motiemarkt hengelo 2017 1 still rtv oost
Dertien partijen hadden zich aangemeld voor de eerste motiemarkt in 2017, waarvan er tien naar de markt kwamen. Uiteindelijk werden drie moties en één amendement ingediend. Twee van de vier werden aangenomen.
Beeld: RTV Oost

Voor de vierde keer in de geschiedenis wordt er op dinsdag 11 oktober een motiemarkt gehouden in het Hengelose stadhuis. Voor het eerst is er dit keer vooraf al geld beschikbaar gesteld voor goede ideeën, die dankzij een motie tot beleid kunnen worden gemaakt. Het gaat om 50.000 euro. Dat geld is geserveerd dankzij een - u raadt het al - motie die BurgerBelangen op 13 juli vorig jaar indiende.

Enschede als voorbeeld

Anke Haarhuis is medewerkster van de griffie op het Hengelose stadhuis en weet alles van het fenomeen motiemarkt: "We hebben het idee afgekeken van Enschede. Daar werd in 2011 voor het eerst een motiemarkt gehouden. Het Hengelose D66-raadslid Cetinkaya wilde zoiets ook wel in Hengelo op de agenda hebben, maar vanwege bezuinigingen destijds bestond er de angst dat we geen geld vrij konden maken om daadwerkelijk tegemoet te komen aan de behoeften die er waren."

“Hoofddoel van een motiemarkt is het verkleinen van de kloof tussen burger en stadhuis, niet het per se indienen van een motie.”

'Water naar de Stad'

Maar het zaadje was geplant en in 2017 werd alsnog voor het eerst een motiemarkt gehouden in Hengelo. Dertien partijen hadden zich aangemeld, waarvan er tien naar de markt kwamen. Uiteindelijk werden drie moties en één amendement ingediend. Twee van de vier werden aangenomen. Een had betrekking op het toekennen van een jaarlijkse subsidie aan Radio Hengelo TV, de andere ging over het project 'Water naar de stad' van ROC-docent Tim Neurink. Die wilde de waterrijke ideeën van zijn studenten Infra terugzien komen bij de realisatie van plannen in de binnenstad; daarvan zijn we vijf jaar later getuige als we een blik op de werkzaamheden op het marktplein werpen.

icon_main_info_white_glyph

Wat is een motiemarkt?

Een motiemarkt is een manier om de afstand tussen de burger en de politiek te verkleinen. Inwoners kunnen hun ideeën voor een mooiere gemeente daar onder de aandacht brengen van raadsleden. Als een raadslid zich aangetrokken voelt tot het idee, kan hij of zij het middels een motie op de agenda van de gemeenteraad krijgen. Als de meerderheid van de raad met de motie instemt, moet deze ten uitvoer worden gebracht. In 2017, 2018 en 2019 (in iets andere vorm) werd er een motiemarkt gehouden, in 2020 en 2021 kon er geen markt georganiseerd worden vanwege de coronabeperkingen.

Andere route

Het jaar erop waren de cijfers al een stuk bemoedigender, weet Haarhuis: "Toen hadden we elf indieners en dat leidde tot zeven aanvaarde moties en amendementen. Toch zeggen die cijfers niet alles. Er zijn ook ideeën die niet tot een motie komen, omdat het beoogde doel ook via een andere route bereikt kan worden. Bijvoorbeeld door ambtelijk contact. Dan blijkt dat op de achtergrond al beleid in de maak is, waardoor een eventuele motie niet meer nodig is. Hoofddoel van een motiemarkt is het verkleinen van de kloof tussen burger en stadhuis, niet het per se indienen van een motie."

Pitchen vanaf een podium

Na de succesvolle editie van 2018 volgde in 2019 een andersoortige motiemarkt, vertelt Haarhuis: "Die werd in de vorm van een Politieke markt gehouden in de MFA in de Berflo Es. Daar konden mensen op het podium hun plannen pitchen ten overstaan van de voltallige raad en het college van B en W. Niet iedereen voelde zich daar prettig bij. Het maakt nogal een verschil of je voor een volle zaal staat te praten of dat je je verhaal één op éen uit de doeken kunt doen achter een statafel."

Daarbij werden de aangedragen initiatieven niet door de raad beoordeeld, maar door het college van B en W meegewogen in de vaststelling van de Kadernota 2020 - 2030. Elke voorstel kreeg dus een 'ja' of een 'nee' van het college van B en W.

'Ideeën sneeuwden onder'

Wat deze markt in Haarhuis' ogen ook minder geslaagd maakte was het feit dat niet alleen burgers konden meedoen, maar ook ambtenaren: "Hierdoor sneeuwden de gewone Hengeloërs een beetje onder. Uiteindelijk werden twaalf van de 33 inzendingen tot nieuw beleid gemaakt. Daaraan werd een budget gekoppeld, zodat direct duidelijk werd hoeveel geld er beschikbaar was."

50.000 euro beschikbaar

Dit najaar wordt er weer een reguliere motiemarkt gehouden. Met dit verschil dat er nu wel geld is geoormerkt voor nieuwe ideeën. Dankzij BurgerBelangen is voor de uitvoering van de moties die straks worden aangenomen minimaal 50.000 euro beschikbaar. Wat niet wil zeggen dat er niets meer mogelijk is nadat die 50.000 euro verdeeld is, maar dan zullen bestaande potjes moeten worden aangesproken.

“Je hoopt altijd mensen te bereiken, die je normaal niet bereikt.”

Meerwaarde

Haarhuis beseft dat veel particulieren en partijen die de motiemarkt gebruiken om hun plannen voor het voetlicht te krijgen, dat op een andere manier mogelijk ook wel voor mekaar zouden krijgen. Wat is dan de meerwaarde? "Je hoopt altijd mensen te bereiken, die je normaal niet bereikt. Straks gaan we volop promotie maken via het Hengelo's Weekblad en via social media en dan hoop je veel aanmeldingen te krijgen. Nu hebben we er nog maar eentje."

Aanmelden

Mensen die meer willen weten over de motiemarkt van 11 oktober of zich nu al willen aanmelden, kunnen terecht op de website van de gemeente Hengelo. Een werkgroep met daarin naast Haarhuis drie raadsleden buigt zich over de vorm van de aanstaande motiemarkt: "Het wordt een op zich staande avond in het stadhuis met in de stadhuishal een soort beurs waar matches gemaakt kunnen worden en in de burgerzaal de mogelijkheid om pitches te verzorgen. Zodat mensen hun verhaal kunnen doen op een manier die past bij het onderwerp en waarbij zij zich prettig voelen."

RTV Oost was in 2017 met een camera aanwezig bij de eerste motiemarkt:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.