Verkeer
Stuur appje
Zoek

SP Hengelo: 'Tien in plaats van vier weken wachten op antwoord raadsvragen is schandalig'

Vincent Mulder Ernst Bergboer
Vincent Mulder
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

De SP Hengelo vindt dat het college van B en W sneller met antwoorden moet komen op schriftelijke raadsvragen. Er staat vier weken voor beantwoording van deze vragen, maar deze zomer moet beantwoording van vrijwel alle door de SP gestelde vragen langer dan twee maanden wachten. "Maar dit zijn wel vragen die om een snelle reactie vragen. Vragen over de energietoeslag voor studenten bijvoorbeeld en vragen over een tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud voor minderdraagkrachtigen."

Rutte en Kaag

Dat zegt SP-raadslid Vincent Mulder. Hij vervolgt: "Mensen die door de stijgende kosten van levensonderhoud in problemen dreigen te komen, verdienen een snelle reactie. Hen zo lang laten wachten is schandalig. Zeker nu Mark Rutte en Sigrid Kaag hebben laten weten niks voor hen te kunnen betekenen."

Waar Den Haag in gebreke blijft, moet Hengelo wel iets kunnen doen voor haar inwoners, vindt Mulder: "Uit de jaarrekening van 2021 blijkt dat de gemeente 9,3 miljoen euro overhoudt. Die meevaller gaat voorlopig naar de algemene reserve. De SP vindt dat daarvan best een bedrag naar mensen kan die in problemen komen als straks, naast de duurdere boodschappen en hogere benzineprijzen, ook de verwarming weer gaat branden. We stellen voor 1,2 miljoen euro voor die doelgroep opzij te zetten."

“Wethouder Jacqueline Freriksen gaf bij de behandeling van de Zomerbrief begin juli al aan best open te staan voor goede voorstellen vanuit de raad. Nou, dan zou ik niet weten waarom ze hier 'nee' tegen gaat zeggen.”

Goede voorstellen

Hiervoor wil de SP een initiatiefvoorstel doen in de raadsvergadering van 7 september: "Wethouder Jacqueline Freriksen gaf bij de behandeling van de Zomerbrief begin juli al aan best open te staan voor goede voorstellen vanuit de raad. Nou, dan zou ik niet weten waarom ze hier 'nee' tegen gaat zeggen. Onder meer de ChristenUnie, Lokaal Hengelo en GroenLinks hebben al laten weten voor dit initiatiefvoorstel te zullen stemmen."

Brand

Vincent Mulder vindt dat de vijf wethouders best op vakantie kunnen, maar dat er toch altijd wel een of twee op hun post moeten blijven. "Als er in vakantietijd brandt uitbreekt, zegt de brandweer toch ook niet: we zijn met vakantie, we rukken niet uit?" Wat de SP betreft staat Hengelo nu spreekwoordelijk in brand: "En niet alleen Hengelo. Dit speelt natuurlijk in heel Nederland. Vandaar dat we op 17 september gaan demonstreren in Den Haag tegen het falende overheidsbeleid onder de noemer 'Prinsjesdagprotest'."

Overigens laat een persvoorlichter weten dat er in de vakantieperiode altijd één wethouder (of de burgemeester) in Hengelo is en er altijd een tweede telefonisch bereikbaar is.

icon_main_info_white_glyph

Gemeente: 'Niemand beschikbaar voor reactie'

Gevraagd om een reactie van het college van B en W laat een persvoorlichter, geheel in lijn met het voorgaande verhaal, weten dat er namens het college pas vanaf maandag 29 augustus iemand beschikbaar is voor een toelichting.

Tien weken later

Het is overigens opvallend dat op vier verschillende in juli gestelde raadsvragen wordt geantwoord met de standaardzin 'De behandeling van uw zaak kost meer tijd dan gedacht'. Waar de gemeente op haar eigen site aangeeft dat vragen 'binnen 4 weken na datum van ontvangst worden beantwoord', wordt die termijn hier soms verlengd met meer dan het dubbele." Vragen die op 25 juli zijn gesteld, worden 'uiterlijk 6 oktober beantwoord'. Dat is ruim tien (!) weken later.

Vakantie

"En het college van B en W kan wel met vakantie zijn, maar er zijn toch gewoon ambtenaren aan het werk? Die doen het feitelijke werk, de wethouders hoeven de brieven alleen maar af te tikken."

Het is overigens geen probleem waar alleen de SP tegenaan loopt: ook andere partijen hebben vragen gesteld, waarvan de antwoorden al langer dan vier weken op zich laten wachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.