In Nederland is het aantal werkzoekenden al jarenlang aan het dalen en Twente blijft niet achter bij deze ontwikkeling. In alle Twentse gemeenten ligt het werkloosheidspercentage van 2021 lager dan in de acht jaren ervoor. Helaas heeft elk voordeel ook zijn nadeel, die in dat geval door de werkgevers ervaren wordt. Voor hen wordt het namelijk steeds moeilijker om de geschikte mensen te vinden.
Steeds meer Tukkers kunnen een baan vinden, zo blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van Kennispunt Twente. Waar in 2013 het werkloosheidspercentage nog op 8,5 procent lag, is dit in 2021 teruggezakt naar 3,9 procent. Deze huidige cijfers liggen onder het Nederlandse gemiddelde van 4,2 procent. De situatie levert een omgekeerde wereld op voor de werkgevers, het aanbod is namelijk veel hoger dan de vraag.
Terwijl het aantal werkzoekenden al gestaag aan het dalen was kwam er in 2020 een impuls in het aanbod. Er kwamen duizenden vacatures bij die niet adequaat ingevuld konden worden. Dit werkt tot in het heden door wat een krapte oplevert op de Twentse arbeidsmarkt.
De huidige staat van de Twentse arbeidsmarkt komt niet helemaal als een verrassing. Ook deze situatie ligt namelijk grotendeels op één lijn met het landelijke beeld. Toch doet Twente het ook op dit vlak beter dan de rest van het land. "Als de arbeidsmarkt in Twente al krap is, is deze in de rest van Nederland zéér krap," concludeert het Kennispunt.
Ondanks dat het probleem in deze streek minder groot is dan elders, weet Arbeidsmarktregio Twente dat de huidige status niet gewenst is. “We moeten ons met z’n allen maximaal blijven inspannen om de grote spanning op de arbeidsmarkt aan te pakken." zegt Arjan Kampman.
Eén van de manieren om dit te doen wordt uitgelicht in de Twentse Arbeidsmarktmonitor. Werkgevers worden opgeroepen gebruik te maken van de middelen van 'Werkplein Twente’. Het Twentse Kennispunt betreurt het dat de werkgevers hier niet optimaal gebruik maken van of er niet van op de hoogte zijn.