Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo heeft handen vol aan inwoners die vertrekken met onbekende bestemming

433896 hazenweg
Het oude stadskantoor aan de Hazenweg, tegenwoordig het onderkomen van Oekraïners die in Hengelo worden opgevangen
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo heeft de handen vol aan inwoners die uit de stad verhuizen zonder dat door te geven. De afgelopen vier jaar varieerde het aantal mensen dat met de noorderzon vertrok van zestig tot vijfentachtig per jaar, maar alleen al dit jaar (gemeten tot en met juli) gaat het om 109 personen, blijkt uit onderzoek van 1Twente. Met name arbeidsmigranten en Oekraïners die worden opgevangen in de stad blijken het laatste jaar te vertrekken zonder hiervan aangifte te doen.

Tijdrovend onderzoek

Alle burgers van Nederland staan geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Inwoners die vertrekken en niet meer zijn te achterhalen worden door de gemeente uitgeschreven uit dit register, maar dat kan niet zomaar. De gemeente is verplicht om eerst zorgvuldig onderzoek te doen om het nieuwe adres van iemand te achterhalen. "Die onderzoeken kosten veel tijd," zegt een woordvoerder van de gemeente.

Om mensen op te sporen en ook om te voorkomen dat mensen onterecht worden uitgeschreven als inwoner, worden onder meer oproepen met namen van personen in het Hengelo's Weekblad geplaatst. Zo verscheen eind juli nog een lijst met 42 namen in de krant. Daarvan hebben zich inmiddels acht personen gemeld, de rest is nog spoorloos. Na de publicatie van de oproep in de krant hebben betrokkenen vier weken de tijd om te reageren. Hoort de gemeente niks, dan worden mensen uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP).

“De redenen waarom inwoners niet of te laat hun verhuizing doorgeven is heel divers. Soms vergeten mensen door verhuisdrukte hun nieuwe gegevens door te geven.”

Redenen

"De redenen waarom inwoners niet of te laat hun verhuizing doorgeven is heel divers. Soms vergeten mensen door verhuisdrukte hun nieuwe gegevens door te geven. Soms denken kinderen niet aan het doorgeven van de verhuizing van ouders naar een verpleegadres. Ook vertrekken mensen soms naar het buitenland, zonder vooraf hun emigratie te hebben gemeld."

20220825 oproep personen gemeente hengelo hengelos weekblad 26juli
Deel van een oproep aan 42 personen in het Hengelo's Weekblad van 26 juli jl, waarvan acht personen zich inmiddels hebben gemeld.
Beeld: 1Twente

Uitschrijving

Een uitschrijving uit de BRP betekent dat mensen veel zaken bij de gemeente en rijksoverheid niet meer kunnen regelen, zoals aanvragen van een paspoort of uitkering. Ook werkt DigiD niet meer, heeft de zorgverzekering geen gegevens meer en vervalt het recht op een uitkering, huursubsidie, kinderbijslag en eventuele andere toeslagen.

De gegevens van mensen die zijn uitgeschreven worden vervolgens opgenomen in de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). "Als mensen terug zijn in hun thuisland, dan zullen ze daar niet zoveel van merken. Als ze toch nog in Nederland zijn en ze melden zich weer, bijvoorbeeld in een andere gemeente, dan vraagt de nieuwe woongemeente de gegevens op uit RNI en werkt die zo nodig bij om de persoonsgegevens weer actueel te maken."

“Uiteraard is het van groot belang dat mensen op de hoogte zijn van alle regels van de Basisregistratie Personen (BRP)”

Oost-Europeanen

Onder de mensen die uit Hengelo vertrekken en dat niet doorgeven zijn opvallend veel mensen afkomstig uit Oost-Europa. Wat daar precies de reden van is, is onduidelijk. Het kan zijn dat niet bekend is bij deze tijdelijke inwoners dat zij zich weer moeten uitschrijven bij vertrek.

De gemeente zegt dat bij de eerste inschrijving, van bijvoorbeeld vluchtelingen uit Oekraïne die hier worden opgevangen, dat die informatie wel wordt gegeven, zelfs in de eigen taal. "Uiteraard is het van groot belang dat mensen op de hoogte zijn van alle regels van de BRP. De taalbarrière maakt communicatie soms wel wat lastiger."

Bijsturen

De gemeente zegt het niet nodig te vinden om bij te sturen, zodat meer mensen zichzelf ook weer uitschrijven bij vertrek. "Dat is vaak niet nodig." Een maatregel zou kunnen zijn om de informatieverstrekking verder te verbeteren, bijvoorbeeld door een nog duidelijkere communicatie in de eigen taal. Maar het veelvuldig inzetten van tolken gebeurt al, zeker als mensen geen Engels spreken.

"Ook is onze ervaring dat de Oekraïners elkaar goed ondersteunen en nieuwe informatie snel delen. Op de opvanglocatie zijn ook vrijwilligers die Oekraïens spreken. De vrijwilligers en de coördinatoren zijn elke dag bereikbaar voor vragen over alle zaken die belangrijk zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.