Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eindelijk van stadsverwarming af: Enschedeër Jaap Lodeweges verwarmt z'n huis liever zelf

DSCF3409

Hoogoplopende energielasten en geen mogelijkheid om een overstap te maken naar een andere aanbieder. Jaap Lodeweges was tot voor kort afhankelijk van Ennatuurlijk, de aanbieder van de Enschedese stadsverwarming, maar heeft het energiebedrijf buiten de deur gezet. De Enschedeër, woonachtig in de Wesselerbrink heeft 28 zonnepanelen, een all-electric warmtepomp en vloerverwarming aangeschaft en is nu bijna zelfvoorzienend.

De bewoner van de buurt Eikendaal in de Wesselerbrink verwacht dat hij over een aantal jaren zijn opgewekte energie zelf kan opslaan: "Ik ben dan helemaal onafhankelijk."

Gigantisch veel

De definitieve beslissing om van het warmtenet af te gaan viel tijdens de kou begin februari. “Ik wilde van de stadsverwarming af, omdat ik er totaal geen invloed op had. Ennatuurlijk is een monopolist, die allesbehalve transparant is. Ik wil graag verschillende aanbieders met elkaar kunnen vergelijken en dan probeer ik te kijken of daar zaken mee gedaan kunnen worden. Dat kan met deze energiemaatschappij niet. Ik kreeg mijn afrekening, voor een jaarverbruik van 38 gigajoule moest ik even €1600 neerleggen. Dat is gigantisch veel.”

Monopoliepositie

Lodeweges is een van de criticasters van Ennatuurlijk die zich enorm stoort aan de monopoliepositie van het bedrijf. In geval van de stadsverwarming zijn de consumenten met huid en haar overgeleverd aan de aanbieder die zowel het net exploiteert alsook de warmte levert. Concurrentie op het warmtenet bestaat in feite niet.

Warmtetarief

Ook maakt de Enschedeër bezwaar tegen de veelbesproken één-op-één-koppeling van het warmtetarief aan de gasprijzen. Met name met betrekking tot dit aspect gaat het volgens hem fout bij het Enschedese warmtenet.

“Het grootste gedeelte van de warmte komt van de vuilverbrandingsinstallatie in Hengelo. Als je 93 procent van de warmte uit alternatieve bronnen gebruikt en nog maar 7 procent gas inkoopt, dan is het toch raar als je voor dat kleine percentage de volle prijs moet betalen.”

Eikendaal

De gemeente Enschede beschouwt de stadsverwarming als belangrijke pijler om de stad van het gas af te krijgen. De wijk Wesselerbrink met Eikendaal is een van de wijken in Enschede die zijn aangesloten op het warmtenet.

Maar waar in grote delen van de Wesselerbink sprake is van sociale huurwoningen, slecht geïsoleerde huizen en het vermoeden van omvangrijke energiearmoede, bestaat Eikendaal vooral uit koopwoningen die goed zijn geïsoleerd. De wijk ligt in een groene omgeving. Als je door de buurt fietst wordt snel duidelijk dat er hier geen sprake is van energiearmoede.

Daar woont dan ook de gepensioneerde ingenieur Jaap Lodeweges. Eerder dit jaar werden de zonnepanelen gelegd en onlangs werd de warmtepomp geïnstalleerd.

Stadsverwarming afsluiten

Het contact met Ennatuurlijk om het warmtenet in zijn woning af te sluiten verliep volgens hem zeer moeilijk. “Contact opnemen met dit bedrijf is verschrikkelijk. Zij reageren nergens op, zijn telefonisch onbereikbaar”, vertelt hij, terwijl nog steeds een behoorlijk stuk ergernis in zijn stem te horen is.

“Nadat ze twee weken niet op mijn mails hadden gereageerd, kreeg ik een mevrouw aan de telefoon. Zij zei tegen mij dat zij niet zou weten hoeveel het afsluiten zou kosten. Toen gaf ik aan dat zij mij de bevoegdheid konden geven om de boel zelf af te sluiten. Dan ben ik met een kwartier klaar. Ik ben ingenieur en ik was zelf bij de ontwikkeling van de stadsverwarming in Enschede betrokken, dus ik weet wat er in zo'n set zit. Je wilt het niet geloven: Twee dagen later belde zij mij, dat ze me gingen afsluiten. Ik heb daarvoor 423 euro moeten betalen."

icon_main_info_white_glyph

Investering

De aanschaf van de all-electric warmtepomp, 28 zonnepanelen en de installatie bedraagt om en nabij de 22 mille. Daarbij investeerde Lodeweges ook in vloerverwarming in zijn woning, omdat de combinatie met de warmtepomp tot optimalere verwarming van zijn woning zorgt. De Enschedeër rekende uit dat na de inwerkingstelling van zijn installatie de energielasten nog tussen de 10 en 20 euro bedragen.

Onafhankelijk

Naast zijn overstap op de warmtepomp besloot Lodeweges ook om een groot deel van zijn elektriciteit zelf op te wekken. Hij schafte 28 zonnepanelen aan en berekende dat hij daarmee voor een groot deel in zijn energiebehoefte kan voorzien.

“Ik verwacht dat over een jaar of vijf de ontwikkeling zo gevorderd is dat je behoorlijk wat energie zelf thuis kunt opslaan. Dat is mijn laatste stap die ik hier ga doen. In die tijd heb ik mijn installatie al lang terugverdiend, maar daar gaat het niet om. Ik ben dan helemaal onafhankelijk.”

icon_main_info_white_glyph

Weinig afsluitingen

Voorlichter Noud Bex van Ennatuurlijk zegt dat de tarieven die door zijn bedrijf worden gehanteerd landelijk en jaarlijks worden vastgesteld. Dat is opgenomen in de Warmtewet 'en die beschermt de consument'. "Bovendien zitten wij onder het maximumtarief", stelt hij. En ja, afsluiten van het Warmtenet kan, maar de de gemeente eist wel dat het alternatief duurzaam is. "Mensen die op kolen gaan stoken, sluiten we niet af."

Er staat, zegt hij, een vast bedrag van 423 euro voor bewoners van woningen die geen gebruik meer willen maken van de warmte van Ennatuurlijk. "Ik vind het vervelend dat de communicatie met deze bewoner niet goed is verlopen, maar dat komt gelukkig heel weinig voor." Volgens Bex komt afsluiting van het warmtenet niet zo heel veel voor. "Enkele keren per jaar. We zien niet echt een stijging. Het is ook best ingewikkeld en vergt best een grote investering."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.