Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Lambertuskermis draait dit jaar volledig op groene stroom, maar dat is géén landelijke primeur

IMG 6404 zweefmolen lambertuskermis 2021
Op de Lambertuskermis in Hengelo wordt vanaf dit jaar geen gebruik meer gemaakt van dieselaggregaten.
Beeld: 1Twente

De Lambertuskermis in Hengelo, die dit jaar wordt gehouden van 14 tot en met 18 september, gaat volledig op groene stroom draaien. De gemeente stapt over op accustroom, opgewekt door zonne-energie, en maakt vanaf dit jaar geen gebruik meer van dieselaggregaten die draaien op fossiele brandstof. Volgens de gemeente heeft de Lambertuskermis daarmee een primeur, of toch niet?

'De allereerste kermis zonder fossiele brandstof'

De gemeente Hengelo kopte dinsdag in een bericht vol trots dat de Lambertuskermis in Hengelo de allereerste kermis in Nederland is die draait zonder uitstoot van fossiele brandstof. Een claim die niet helemaal lijkt te kloppen. Zo draaide de kermis in de binnenstad van Zwolle in 2019 al eens volledig op groene stroom en mobiele accu's, meldden RTV Oost en de NOS dat jaar. Een woordvoerder van de gemeente Zwolle bevestigt dat verhaal tegenover 1Twente.

Sinds de verplaatsing van de Zwolse kermis naar Park De Wezenlanden - in augustus was de derde editie op deze locatie - kan in Zwolle echter niet volledig meer gebruik worden gemaakt van groene stroom en mobiele accu's en zijn er ook weer dieselaggregaten nodig. De gemeente Zwolle zegt eraan te werken dat die op termijn niet meer nodig zijn.

Er zijn nog meer volledig groene kermissen in Nederland. Die van Hoorn krijgt tijdens het evenement groene stroom van vijf transformatorstations die speciaal voor de kermis zijn geplaatst. Accu's en aggregaten komen er niet meer aan te pas. De kermis in Alkmaar is sinds 2017 ook al een volledig groene kermis. De attracties maken er gebruik van een speciaal elektriciteitsnet die is aangelegd en die duurzaam opgewekte stroom levert.

“Vanaf dit jaar monitoren we het gebruik van de verschillende kermisattracties. Als we de pieken en dalen in beeld hebben, kunnen we de exploitanten wijzen op het verbruik.”

Tilburgse kermis

Ook de gemeente Tilburg, waar jaarlijkse de grootste kermis van de Benelux wordt gehouden, is al jaren druk bezig met het vergroenen van de kermis. Van accustroom wordt nog niet volledig gebruik gemaakt, waar nu in Hengelo wel op wordt ingezet en waarmee de stad dus wel een primeur lijkt te hebben.

"We gebruiken accu's en groene stroom om zo duurzaam mogelijk te zijn, maar gebruiken daarnaast ook aggregaten", zegt een woordvoerster van de gemeente Tilburg. Ze benadrukt wel dat de aggregaten van 'zo schoon mogelijke' brandstof worden voorzien, zoals biodiesel. "We zijn écht heel duurzaam bezig op heel veel plekken om C02-uitstoot terug te dringen, maar we halen helaas nog niet de honderd procent."

Een beetje kermis is een échte energievreter. Er is flink wat krachtstroom nodig om de attracties te laten draaien. Hoeveel stroom er in Hengelo precies doorheen gaat, is onduidelijk, maar tijdens de Tilburgse kermis, die tien dagen duurt, wordt er zo'n 350.000 kWh aan elektriciteit verbruikt. Dat is genoeg stroom om 100 à 120 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. Nu is de Tilburgse kermis met ruim 240 attracties niet te vergelijken met de Lambertuskermis, die dit jaar 32 attracties telt en half zo lang duurt.

“We zijn echt heel duurzaam bezig op heel veel plekken om de C02-uitstoot terug te dringen, maar we halen helaas nog niet de honderd procent.”

'Honderd procent groen is niet haalbaar'

De vraag is of de gemeente Hengelo de claim wel kan waarmaken dat de Lambertuskermis dit jaar honderd procent groen is, dus zonder uitstoot van fossiele brandstof. Of dat zo is, moet achteraf blijken, want ondanks de overstap op accustroom is er toch nog één dieselaggregaat aanwezig om bij storing op terug te kunnen vallen.

Jan Boots, voorman van de Nederlandse Kermisbond (NKB), noemt het niet haalbaar om een beetje kermis écht voor honderd procent van groene stroom te voorzien. "Er is behoorlijk wat energie voor nodig om een kermis te laten draaien." Hij zegt wel dat nieuwe attracties steeds zuiniger worden als het om het verbruik gaat en dat ze zelfs eigen energie kunnen opwekken. De energie die vrijkomt tijdens het draaien wordt dan in accu's opgeslagen om later weer te worden gebruikt.

Kermisexploitanten doen zelf ook al veel om het energieverbruik te terug te dringen en daarmee hun steentje bij te dragen aan kostenbesparing en een beter milieu. Zo zijn veel kermisattracties tegenwoordig uitgerust met energiezuinige ledlampen.

Monitoren

Tijdens de Lambertuskermis in Hengelo is vorig jaar al uitvoerig getest met een alternatieve duurzame energievoorziening voor de dieselaggregaten. Organisator Auke Doornbosch zegt dat de stap om de kermis verder te verduurzamen nog maar het begin is. “Vanaf dit jaar monitoren we het gebruik van de verschillende kermisattracties. Als we de pieken en dalen in beeld hebben, kunnen we de exploitanten wijzen op het verbruik. Wellicht kan het verbruik van een aantal attracties met simpele aanpassingen verlaagd worden.”

Duurzame accu's

De gemeente Hengelo heeft voor het vinden van een duurzaam alternatief voor de dieselaggregaten een lokale oplossing gezocht. De accu’s die straks worden ingezet zijn namelijk geproduceerd door het Hengelose bedrijf SmartGrid. Eén volle accucontainer van dit bedrijf kan een straat met zo'n 41 huishoudens voor 24 uur voorzien van stroom zonder netaansluiting en heeft een houdbaarheidsduur van 22 jaar. Het systeem detecteert wanneer er te weinig of geen elektriciteit beschikbaar is uit de netaansluiting en springt bij als dat nodig is.

Goede voorbeeld

Met de overstap op groene energie én een nog duurzamere kermis zegt de gemeente het goede voorbeeld te willen geven. In dit geval wordt ook de koers gevolgd die veel andere Nederlandse gemeentes hebben ingezet. "Het is mooi dat we met deze kermis weer een stap hebben gezet naar het verduurzamen van evenementen in Hengelo. We hopen hiermee veel organisatoren te inspireren”, zegt wethouder duurzaamheid Claudio Bruggink.

Lambertuskermis 2021
Lees ook
Hengelo wil af van vervuilende dieselaggregaten op Lambertuskermis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.