Het zijn onzekere tijden voor de Voedselbank Midden Twente. De gebruiksovereenkomst van het pand van de Hengelose hoofdvestiging aan de Sloetsweg liep op 1 juli af en het nieuwe pand aan de Beitelstraat kan op z'n vroegst over anderhalve maand betrokken worden. Ondertussen is er de verwachting dat het aantal cliënten de komende maanden zal toenemen als gevolg van de oplopende kosten van levensonderhoud.
Bestuursleden Han Eulderink en Ab van Wermeskerken blijven desondanks goedgemutst. Van Wermeskerken: "Als vrijwilligers hebben we nog altijd de grootste lol met elkaar. Dat moet ook wel, anders hou je dit werk niet vol."
De voedselbank was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws. Ging het niet over corona (tijdens de eerste golf durfde een aantal vrijwilligers het niet aan om mee te helpen bij de distributie en ging de voedselbank zelfs enige tijd dicht), dan ging het wel over de noodzaak tot verhuizing. De organisatie heeft jaren gezocht naar een nieuwe locatie, omdat verhuurder Welbions op de plek aan de Sloetsweg bouwplannen heeft.
Vorig jaar maart werd bekend dat de voedselbank er eind 2021 uit moest zijn. Inmiddels is die datum opgeschoven, maar bij de voedselbank weten ze niet tot wanneer precies. Secretaris Van Wermeskerken: "Het laatste dat we gehoord hebben is dat we tot 1 juli konden blijven." Zeven weken later zitten ze er nog steeds.
En dat is maar goed ook, want hoewel het aantal cliënten wel eens hoger is geweest, zijn in Hengelo nog altijd een kleine tweehonderd huishoudens afhankelijk van deze instelling. Met de gemeenten Hof van Twente en Borne erbij zijn het er 290. Toch valt het voor Nederlandse begrippen mee in Hengelo. Van Wermeskerken: "Waar het aantal cliënten in de grote steden in het westen van het land de afgelopen weken al met tientallen procenten steeg, bleef de stijging hier beperkt tot enkele procenten." Hij verwacht wel een sterkere toename als arme gezinnen straks geconfronteerd worden met hoge energierekeningen. "Daar kunnen wij nu nog niet op anticiperen. Daarnaast is veel afhankelijk van hoe de overheid die mensen gaat compenseren. Hopelijk valt het mee."
Hoewel voorzitter Han Eulderink enerzijds blij is dat Welbions de gebruiksovereenkomst aan de Sloetsweg nog altijd niet heeft opgezegd, vindt hij het anderszijds niet meer verantwoord om er nog te bivakkeren: "Het pand wordt met de dag slechter. Het onkruid voor de deur groeit sneller dan mijn bankrekening en de plafonds zijn zo lek als een mandje. Het zal me niks verbazen als die plafondplaten over een tijdje naar beneden komen."
Er hangt de voedselbank nóg een donkere wolk boven het hoofd: de Ondernemersvereniging Timmersveld heeft bij de gemeentelijke bezwarencommissie bezwaar gemaakt tegen de verleende omgevingsvergunning. Die vergunning was nodig, omdat het bestemmingsplan vestiging van de voedselbank niet toe liet.
De ondernemers verwachten een verkeersinfarct op de vrijdagmiddag, de wekelijkse uitdeeldag. ‘Bedrijventerrein Timmersveld leent zich niet voor de vestiging van een voedselbank en de grote aantrekkende werking van verkeer die met die vestiging gepaard gaat. De Beitelstraat zit vrijwel aan de grens van haar capaciteit’, aldus de vereniging in het bezwaar.
De gemeente heeft een subsidie voor 5 jaar verstrekt, waarvan de voedselbank de huur kan betalen. Maar Han Eulderink weet nu al dat dat niet genoeg zal zijn: "De verhuurder heeft aangekondigd dat over 2 jaar de huur verhoogd zal worden. Maar goed, wat dat betekent zien we dan wel weer."
Een dezer dagen wordt een uitspraak verwacht. Van Wermeskerken: "Er loopt nog een onderzoek of deze problemen inderdaad te verwachten zijn. Mogelijk kunnen verkeersregelaars zorgen voor een goede doorstroming. De ondernemers zouden echter ook naar de rechter kunnen stappen. Dan gaat het allemaal nog langer duren", vreest het bestuurslid. "En die tijd hebben we niet."
Ondertussen gaan de werkzaamheden aan het nieuwe pand wel gewoon verder. Er zijn nieuwe koel- en vriescellen geïnstalleerd, die moeten nu aangesloten worden. De verlichting doet het inmiddels en daarna is de verwarming aan de beurt. "Maar dat laatste heeft met de huidige temperaturen natuurlijk geen prioriteit", lacht Van Wermeskerken. Als de installateur genoeg personeel beschikbaar heeft - ook dat is tegenwoordig geen zekerheidje - moet de klus eind september geklaard kunnen zijn. De bestuursleden hopen medio oktober te kunnen verhuizen.
Namens Welbions laat Robert Olde Heuvel weten dat de voedselbank in elk geval nog tot september of oktober kan blijven zitten aan de Sloetsweg: "Die ruimte is er, mede omdat onze plannen enige vertraging hebben opgelopen. We zullen dit ook aan het bestuur laten weten." Wat betreft de opmerkingen van de bestuursleden over de kwaliteit van het gebouw geeft Olde Heuvel aan dat er in principe niet meer in het slooppand geïnvesteerd wordt, maar dat onveilige situaties verholpen zullen worden: "Zowel vrijwilligers als cliënten moeten veilig in het pand kunnen verblijven." Over de bouwplannen kan hij nog niet zoveel zeggen: "Het gaat in elk geval om woningbouw, maar voor we hiermee naar buiten treden, zullen we eerst de omwonenden informeren. Dat zal ook ergens in september of oktober zijn."