Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verjaardagsfeestje in Hengelo voor vijftig gasten op vijftigste verjaardag Bleekers zomer

Mensjevan Keulen Stijn Rademaker
Schrijver Mensje van Keulen viert op zondag 28 augustus de vijftigste verjaardag van haar debuutroman 'Bleekers zomer' in het Hengelose Prins Bernhardplantsoen.
Beeld: Stijn Rademaker

Schrijver Mensje van Keulen viert op zondag 28 augustus de vijftigste verjaardag van haar debuutroman 'Bleekers zomer' in het Hengelose Prins Bernhardplantsoen. Onder de rode beuk wordt Van Keulen vanaf 11 uur geïnterviewd door Hans Hoes. Ze zullen uitgebreid spreken over het boek dat destijds insloeg als een bom. NRC Handelsblad schreef in 1972 ‘dat er op het ogenblik niet meer dan vijf, zes schrijvers in Nederland rondlopen die Bleekers zomer zouden kunnen evenaren.’

23e druk

"Toen ik deze 'kleine roman' schreef vreesde ik dat ik die leeftijd niet eens zou halen dankzij al het stadsvertier. Maar kijk eens aan, nu heeft zelfs het boek de vijftig gehaald", schrijft de veelgeprezen auteur met het indrukwekkende oeuvre in het voorwoord bij de in juni verschenen 23e druk van haar jubilerende klassieker.

Het boek vertelt het verhaal van Willem Bleeker, die op een zomerse dag besluit zijn werk en gezin in de steek te laten en te vertrekken naar Amsterdam. Hij komt er enige schilderachtige figuren tegen, die een wat louche bestaan leiden. Zo wordt hij dronken op de Zeedijk, waar hij zich tegen zijn zin door Dikke Annie laat meenemen. Bleekers Amsterdamse avontuur is van korte duur. Uiteindelijk keert hij naar Den Haag en zijn gezin terug.

Prijzen

Mensje van Keulen (Den Haag, 1946) werd na haar schildersopleiding redacteur van ‘Propria Cures’. Haar eerste verhaal werd gepubliceerd in 1969. Sindsdien verschenen er bij Uitgeverij Atlas Contact meer dan twintig romans en verhalenbundels van haar hand.

In januari 2015 ontving ze de Contantijn Huygens-prijs voor haar hele oeuvre dat volgens de jury getuigt van een buitengewoon technisch meesterschap: ‘Al haar verhalen zijn met precisie en fijnzinnigheid gecomponeerd, ogenschijnlijk zijn ze gewoon en alledaags, maar de typische Mensje-van-Keulen-verbeelding geeft er steevast een verrassende lading of onverwachte wending aan.’

In 2020 won ze om precies dezelfde reden met haar verhalenbundel 'Ik moet u echt iets zeggen' de J.M.A Biesheuvelprijs.

Reserveren

Vanzelfsprekend krijgen bezoekers volop de gelegenheid om vragen te stellen. Na het interview is het mogelijk om 'Bleekers zomer' aan te schaffen en te laten signeren. De toegangsprijs is 10 euro, inclusief consumptie naar keuze, ter plekke contant of digitaal te betalen. Een plek reserveren kan via [email protected]. Er zijn slechts 50 stoelen beschikbaar.

Stichting Hengelo Leest organiseert deze aflevering van Schrijvers in het park samen met Boekhandel Broekhuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.