Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Herfst’ in de zomer; Twentse natuur doet er alles aan om in leven te blijven

Herfstkleuren in augustus; wie door de Twentse natuur loopt ziet het steeds vaker. De droogte houdt nu al een aantal weken aan en ondanks het vooruitzicht op regen, lijkt het voorlopig nog geen zoden aan de dijk te zetten: “Het is een druppel op een hele gloeiende plaat”, zegt Wytze Boersma, voorzitter van Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Hengelo. De natuur gebruikt allerlei trucjes om in leven te blijven.

'Overlevingsmodus'

Een deel van de bomen en planten is vol in overlevingsmodus, zo ook in een bosgebied net buiten Hengelo. Het bospad ligt bezaaid met dennenappels, iets wat normaliter in de herfst gebeurt: “Het valt me op hoeveel dennenappels er liggen. Normaal gesproken zijn het er niet zoveel in deze tijd van het jaar”, zegt Wytze Boersma van KNNV, een vereniging die zich bezighoudt met alles wat met natuur te maken heeft, zoals natuureducatie en natuurbescherming.

In het bos hebben sommige bomen het blad volledig in herfstkleuren, zoals de beuk en de berk. “Om de verdamping van water zo minimaal mogelijk te houden, laten sommige bomen hun blad al vallen. Deze bomen kunnen niet genoeg water onttrekken.”

“Het is funest voor de natuur wanneer je meerdere droge jaren achterelkaar hebt. De natuur kan echt wel tegen een stootje, maar hoe dat in de toekomst gaat weet ik niet”

Droogte

Door droogte vallen beken en sloten droog. Het grondwaterpeil zakt, waardoor de ondergrond verder verdroogd. Ook het Twentekanaal heeft er onder te lijden, het waterpeil is inmiddels flink gezakt. Deze maand was het zogenaamde neerslagtekort opgelopen tot zo'n 250 mm. Dat betekent dat er meer water verdampt wordt dan dat er aan regen bijkomt. De natuur moet erg zijn best doen om genoeg water binnen te krijgen.

DSCF3402
Lees ook
Help! Enschede valt droog of verzuipt en lijdt aan oververhitting

Droge jaren

Ook in 2019 en 2020 was het ontzettend droog en naar verwachting gaat dit in de toekomst vaker gebeuren. “Het is funest voor de natuur wanneer je meerdere droge jaren achterelkaar hebt. De natuur kan echt wel tegen een stootje, maar hoe dat in de toekomst gaat weet ik niet”, aldus Boersma.

Maatregelen

In de verschillende Twentse natuurgebieden worden flink wat maatregelen genomen om het water langer in het gebied te houden. Dit doen zij bijvoorbeeld door dennenbomen weg te halen: “Dennenbomen houden het hele seizoen hun groen, hierdoor verdampen ze erg veel water.” Ook worden sloten en greppels dichtgemaakt of wordt de bodem verhoogd om water langer vast te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.