In Nederland kennen we het principe vechten voor onze rechten als geen ander en de openbaar vervoer-sector is daarin geen uitzondering. De vakbonden FNV, CNV en VVMC eisen een salarisverhoging van 20 procent voor hun werknemers. De NS gaat niet akkoord omdat het bedrijf in een lastige financiële situatie zit. Als reactie hebben de vakbonden een estafettestaking afgekondigd. Deze eindigt op woensdag 31 augustus in het oosten van het land.
De vakbonden en de NS waren al een langere periode in onderhandeling over een nieuwe cao voor het treinpersoneel. Nadat de NS vorige week een ultimatum afwees, meldden de bonden dat dit er onvermijdelijke consequenties zouden komen. Wat nu volgt is een estafettestaking waarin voorlopig vanaf 24 augustus tot 31 augustus, op verschillende plekken in Nederland het treinpersoneel hun werk naast zich neerlegt.
Het treinbedrijf hoopt op korte termijn verder te praten met de bonden om tot een overeenstemming te komen. De vakbonden hebben namelijk al aangegeven dat als de NS-top niet op hun eisen ingaat, dat er landelijke stakingen komen. Deze potentiële stakingen lijken gepland te zijn in de eerste week van september.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat er in reizigers in Nederland getroffen worden door een estafettestaking. In mei en juni van dit jaar staakte het buspersoneel die aangesloten was bij de vakbond FNV. Ook toen ging het om een cao-overeenkomst, de bond was het niet eens met het voorstel dat de VWOV op tafel legde.
Volgens een woordvoerder van de NS is het te vroeg om aan te geven wat de impact is van de aanstaande estafettestaking. De reizigers worden wel op de hoogte gehouden. Het FNV geeft echter een heel ander signaal af. De vakbond zegt namelijk dat overlast onvermijdelijk is.
De bond weet dat de mensen die van het NS-vervoer gebruik maken worden gehinderd, maar geeft aan dat de staking juist ook in het belang van de reizigers is. Volgens het FNV kan het personeelstekort die zich bij het treinbedrijf afspeelt alleen opgelost worden met een verbetering van de cao.
Reizigers die tijdens een binnenlandse reis via NS meer dan 30 minuten vertraging hebben gehad, komen in aanmerking voor een vergoeding bij volgens de Geld terug bij Vertraging regeling. Als een gewenste rit vanwege de staking volledig komt te vervallen kan een bedrag worden aangevraagd om de kosten van vervangend openbaar vervoer te vergoeden. Meer informatie over deze regelingen vindt je op de site van de NS.