Het lage waterpeil en het ontbreken van een permanente stroomvoorziening zorgen voor problemen bij het Hengelose waterorgel. De komende weken houdt-ie zich daarom gedeisd. Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september hoopt de stichting Waterorgel Hengelo weer een show te kunnen geven.
Om te beginnen moet het waterpeil omhoog. Door de extreme hitte van de afgelopen weken is er veel water uit de vijver verdampt. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat regen het waterpeil weer voldoende omhoog brengt. Om een show mogelijk te maken, moet het water worden aangevuld. “En dat kost ons geld, want dat water moeten we uit het Twentekanaal halen”, zegt voorzitter Benno Goosen van stichting Waterorgel Hengelo.
Het waterorgel werd op 18 mei jongstleden na een flinke renovatie onder grote publieke belangstelling weer in werking gesteld. Het orgel stamt uit 2009 en heeft jaren in de vijver bij het FBK-stadion gestaan, maar na het dempen van de vijver raakte het orgel in verval. Het eindigde bijna op de schroothoop, maar door sponsoren en inspanning van stichting Waterorgel Hengelo werd het van de ondergang gered.
Behalve water heeft het waterorgel ook stroom nodig. En dat is het tweede pijnpunt, vertelt Benno Goosen. "Tot 31 juli konden we nog op beperkte schaal stroom afnemen via Nijhuis Bouw, de ontwikkelaar van het appartementencomplex Bataafse Kamp. De stroomcapaciteit was echter onvoldoende om er een complete geluids-, licht- en watershow mee te kunnen geven. De huur van een aggregaat is daarvoor noodzakelijk. Hiermee zijn wel extra kosten gemoeid. We zijn dan ook blij met een toegekende subsidie van 2.500 euro van Hengelo Promotie voor de organisatie, uitvoering en promotie van onze activiteiten."
Het liefst zou Goosen een permanente aansluiting op het stroomnet willen: "Ook omdat dieselaggregaten erg vervuilend zijn. Daarnaast willen we het waterorgel ‘plug and play’ hebben. We zijn dan ook in gesprek met de gemeente voor financiering van een permanenten aansluiting."
Omdat de wachttijden om aangesloten te worden op het stroomnet lang zijn, zal de muziek de komende tijd echter nog worden ondersteund met dieselgeronk.