Een demonstratie van de milieuactivisten van Extinction Rebellion, in november 2019, was mogelijk een van de laatste keren dat de fontein voor het stadhuis nog water spuwde. De waterpartij op het Ei van Ko is niet lang daarna drooggelegd vanwege achterstallig onderhoud. Nu, bijna drie jaar later, wordt er achter de schermen hard gewerkt om het waterkunstwerk in volle glorie te herstellen.
Er was veel om te doen, de demonstratie van Extinction Rebellion op 4 november. Tijdens een klimaatprotest werd een oranje poeder in de fontein gegooid dat het water direct gifgroen kleurde. Volgens Extinction Rebellion ging het toen om een onschuldige stof, maar de gemeente Enschede heeft nog geprobeerd om de reinigingskosten à 7.600 euro op de klimaatbeweging te verhalen. De gemeente kreeg uiteindelijk nul op het rekest. 'Dit betekent dat de gemaakte kosten van deze actie helaas op conto komen van de gemeenschap', aldus een gemeentewoordvoerder.
Sindsdien heeft de waterpartij waarschijnlijk nooit meer gefunctioneerd. Volgens de gemeente is namelijk in 2019 de fontein op het Ei van Ko - net als de fontein van de vier ganzen op kruispunt De Graaff - drooggelegd vanwege achterstallig onderhoud.
Bij een onderzoek is onder meer gebleken dat er sprake was van besmettingsgevaar door legionella. De bacterie, die via waternevel wordt ingeademd en een ernstige longontsteking kan veroorzaken, komt vaker voor in oude leidingen. De actie van Extinction Rebellion zou volgens de gemeente overigens niet aan de geconstateerde problemen bij de fonteinen hebben bijgedragen.
De ganzenfontein bij kruispunt De Graaf is inmiddels gerepareerd en al weer enkele maanden in gebruik. 'Deze is voorzien van een chloorpomp, waardoor het besmettingsgevaar verholpen is', aldus een woordvoerder van de gemeente Enschede.
Om de fonteinen op het Ei van Ko weer te laten werken, moet een moderne pompinstallatie worden aangeschaft en geïnstalleerd. De totale reparatiekosten zijn 30.000 euro, schreef de wijkraad van de binnenstad eind vorig jaar in haar magazine. De wijkraad was toen al verontwaardigd dat de fonteinen zo lang buiten functie waren. Te meer, omdat er eerder al 8.000 euro vanuit het wijkbudget voor een reparatie was uitgetrokken.
Het ovalen bakstenen kunstwerk aan de Langestraat, voor het stadhuis van Enschede, is uitgegroeid tot een van de bekendste plekken van de stad. In 1984 is het kunstwerk met bronzen beelden van een man, een vrouw, een kind en een hond geplaatst. De ontwerper, kunstenaar Joop Hekman, gaf het geen naam. De gemeente noede het kunstwerk De Familie.
In de gemeenschap valt de komst van het kunstwerk niet overal goed. De stad is op dat moment failliet en heeft geen geld voor een speelplek in Velve. Wel voor een kunstwerk bij het stadhuis. ‘Veur dat lilleke ei’, bijt Doortje Pril, een goedgebekte wijkbewoner, tijdens een vergadering burgemeester Ko Wierenga toe vanaf de tribune. Al gauw krijgt het kunstwerk daardoor in de volksmond de naam Ei van Ko.
Volgens een woordvoerder stellen de gemeente en de wijkraad opnieuw gezamenlijk een budget beschikbaar voor de grondige reparatie van de fontein op het Ei van Ko. 'De planning is erop gericht om de fonteinen op het Ei van Ko volgend jaar weer in werking te kunnen stellen. In de tweede helft van dit jaar of begin 2023 wordt de nieuwe installatie voor de fonteinen geïnstalleerd, afhankelijk van de levering van de benodigde installatie en het bedrijf die de installatie kan verzorgen.'