Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Waarom kocht Welbions twaalf jaar geleden een weiland in Hengelo-Zuid?

Kavel welbions tiny houses kadastrale kaart
Dit is de kavel waar het om gaat. Welbions kocht het stuk grond in 2010 om zodoende 'grip te houden op de stadvernieuwing in Veldwijk-Zuid'. De kavel er links naast is van de gemeente. Op beide kavels samen komen maximaal 14 tiny houses te staan, als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het college van B en W.
Beeld: kadastralekaart.com

Is het niet vreemd dat Welbions al sinds 2010 een weiland in zijn bezit heeft in Veldwijk-Zuid, vlakbij het Twentekanaal? Een stuk grond met agrarische bestemming, waar in al die jaren nooit op gebouwd is en waar ten tijde van de aankoop ook geen plannen voor waren? "Nee", zegt Rik Gockel van Welbions. "We hebben die kavel destijds gekocht om op die manier grip te houden op de stadvernieuwing in Veldwijk-Zuid." Dit is het tweede verhaal in een serie verhalen over de Hengelose tiny houses.

Geen plannen

Inmiddels is het stuk grond namelijk in beeld voor de plaatsing van deze tiny houses. In dit weiland (22.408 m2 groot) en het naastgelegen stuk gemeentegrond met bestemming 'sport' (19.830 m2) is plek voor 14 van dit soort kleine huisjes. Gockel: "Maar toen de rechtsvoorgangers van Welbions de kavel in 2010 kochten, was daar nog geen sprake van. Sterker nog, er waren helemaal geen plannen om hier te bouwen."

Tiny house brouwerij nienke wes ter steege bord
Lees ook
Nog vier maanden, dan moeten de Hengelose tiny houses weg zijn, maar waar moeten ze heen?

'Niet de hoofdprijs'

Maar waarom koopt een wooncorporatie dan zo'n stuk grond? "Je zou het speculatief kunnen noemen", vertelt Gockel, die als programmaontwikkelaar voor Welbions werkt. "Kijk, we betaalden echt niet de hoofdprijs (zie kader, red.), maar een paar jaar eerder waren we begonnen met de herstructurering van de Berflo Es, waar Veldwijk-Zuid ook onder valt. Een miljoenenproject. En dan wil je voorkomen dat andere partijen grond verwerven tegen dat gebied aan. Die zouden dan bepaalde ontwikkelingen tegen kunnen houden. Dat voorkom je hiermee."

icon_main_info_white_glyph

Een ton voor twee hectare grond

Rik Gockel zegt dat destijds een marktconforme prijs is betaald voor de ruim 2,2 hectare grote kavel. Uitgaande van de gemiddelde prijs voor cultuurgrond in 2010 (4,66 euro per vierkante meter), zou Welbions dan ongeveer honderdduizend euro betaald moeten hebben. Wat blijkt: de kavel stond destijds te koop voor 380.000 euro en is uiteindelijk voor maar liefst 360.000 euro van eigenaar gewisseld.

Vergrootglas

Welbions bestond destijds nog niet. De grond werd gekocht door St. Joseph en Ons Belang, die later samen tot Welbions fuseerden. Gockel: "Destijds was zo'n aankoop nog mogelijk zonder al teveel gedoe. De laatste jaren liggen wooncorporaties onder een vergrootglas." Dat heeft allemaal te maken met affaires van wooncorporaties in den lande, die teveel geld in andere zaken dan sociale woningbouw investeerden en daar stinkend rijk van werden.

“Destijds was zo'n aankoop nog mogelijk zonder al teveel gedoe. De laatste jaren liggen wooncorporaties onder een vergrootglas.”

Sociale woningbouw heeft prioriteit

Gockel: "Het is helemaal terecht dat wooncorporaties nu beter in de gaten worden gehouden. Sociale woningbouw moet ook de hoogste prioriteit van wooncorporaties hebben. Toch kan ik me voorstellen dat onder voorwaarden een grondaankoop als destijds altijd nog wel mogelijk moet zijn, wanneer je deze goed kunt motiveren."

Taak

Als de gemeenteraad in september akkoord gaat, kan het zijn dat volgend jaar de eerste tiny houses in Veldwijk-Zuid verrijzen. Kan Welbions dan eindelijk zijn aankoop te gelde maken? Gockel: "Nee, hier worden wij financieel gezien niet beter van. Maar het behoort wel tot onze taak om mee te denken over woningen voor alle Hengeloërs en dit soort woonvormen, tiny houses dus, ook te faciliteren."

“Hier worden wij financieel gezien niet beter van.”

Huur of pacht of..?

De kosten die Welbions gaat maken voor het bouwrijp maken van de kavel worden over tien jaar uitgesmeerd en door de bewoners gedragen. Ze betalen geen huur of pacht. De tien tiny houses die nu nog op de bouwkavel van Ter Stege staan, gaan vooralsnog allemaal over naar de nieuwe locatie. Voor de vier extra plekken in Veldwijk-Zuid worden pas kandidaten benaderd als de plannen rond zijn. De Coöperatie Tiny Houses Hengelo, waarin de huidige tien huishoudens lid van zijn, houdt hiervan een wachtlijst bij. Hier geldt niet: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, maar er wordt gekeken of de nieuwe bewoners bij de huidige groep passen.

Stedenbouwkundig ontwerp tiny houses veldwijk zuid GEM HENGELO
De beoogde locatie voor de tiny houses.
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.