De Twentse burgemeesters hebben woensdagavond verkennend bij elkaar gezeten om de aankomende plannen van de regering te bespreken. Volgens die toekomstige plannen, zoals ze in een brief naar de Tweede Kamer gestuurd zijn, moeten er nog 225 vluchtelingen opgevangen worden in de regio. Hoe de veertien Twentse gemeenten dit gaan doen is nog maar de vraag. Ze wachten eerst het verzoek vanuit het Rijk af en zullen dan gaan kijken hoe ze de plannen concreet kunnen maken in de gemeenten.
De Twentse burgemeesters voelen niet veel urgentie en concreetheid bij het rijk om voor oplossingen te komen voor langere tijd. Nu de asielcrisis in een stroomversnelling terecht komt, hoopt de Veiligheidsregio dat er binnenkort een concreet en duidelijk plan op tafel komt. “Het Rijk moet kaders en randvoorwaarden opstellen voor de vastgelopen opvang van asielzoekers”, aldus de burgemeester van Enschede en voorzitter van de Veiligheidsregio.
Landelijk zijn begin dit jaar concrete doelen afgesproken over het huisvesten van statushouders door gemeenten, zo ook in Twente. “In juli zijn de doelstellingen voor de gemeenten verhoogd vanwege de vastgelopen landelijke asielopvang. Ook met deze extra opgave zijn we in Twente aan de slag gegaan.”, vertelt de Enschedese burgemeester Roelof Bleeker.
Statushouders (of vergunninghouders) zijn is wanneer je asielzoeker bent geweest en een verblijfsvergunning krijgt. Je gaat dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving.
In het overleg dat woensdagavond 10 augustus plaatshad tussen de veertien Twentse burgemeesters, hebben ze zich uitgesproken dat de gemeenten zich vooral willen richten op het bieden van duurzame huisvesting voor statushouders. Daardoor komt er meer plaats vrij in het AZC vertelt burgemeester Bleeker.