De Hengelose VVD-fractie heeft bij monde van fractievoorzitter Mitchell Boers schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een reeks zware delicten die de afgelopen tijd in de stad zijn gepleegd. De liberalen vermoeden dat de harde aanpak van criminaliteit elders in het land voor een waterbedeffect zorgt en dat Hengelo daarom geplaagd wordt door steeds heftigere incidenten.
Voorlopig dieptepunt noemt Boers de moord op een 32-jarige Hengeloër begin juli op de Parallelweg LS. “Wij als VVD willen niet dat Hengelo het Rotterdam van het oosten wordt. De gebeurtenissen van de afgelopen maanden lijken van een zwaarder kaliber dan wat wij gewend zijn”, zegt de VVD-voorman.
Dat Boers vragen stelt, lijkt in eerste instantie vreemd. Immers, in Hengelo is er al een aantal jaar sprake van een dalende trend wat betreft het aantal geregistreerde misdrijven. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die de data van de politie heeft verwerkt. Het gaat om misdrijven waarbij een proces-verbaal is opgesteld en die bij de politie zijn gemeld. In 2014 heeft de politie 4900 misdrijven geregistreerd. In 2021 waren dit er nog maar 3610.
Volgens Boers is het aantal misdrijven gerelateerd aan drugs en vuurwapens wel gestegen. Hij baseert zich op cijfers van het CBS: vanaf 2014 daalde het aantal drugsmisdrijven, maar sinds 2018 stijgt het aantal weer. Waar er in 2018 40 drugsmisdrijven zijn gepleegd, steeg het aantal in 2021 naar ruim 105. Van het aantal drugsmisdrijven vorig jaar bleken er 55 gerelateerd aan harddrugs en 50 aan softdrugs. Het aantal misdrijven met vuurwapens bleef in de periode 2014 - 2019 ongeveer gelijk: zo’n 20 à 25 per jaar. Het gaat hier onder meer om verboden wapenbezit en wapenhandel.
Het aantal geregistreerde misdaden daalt dan wel in Hengelo, maar het veiligheidsgevoel onder inwoners is laag. Veel Hengeloërs voelen een zekere mate van onveiligheid in hun wijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente vorig jaar liet houden.
Dat gevoel wordt mede veroorzaakt door verloedering van de wijken. Denk hierbij aan graffiti, afvaldumping en overlast door hangjongeren. Het vorige college van B en W had zich als doel gesteld om het onveiligheidsgevoel de komende jaren met twintig procent te laten dalen. De gemeente is met een plan van aanpak begonnen in Groot- en Klein Driene, waarbij meer wordt ingezet op preventie, dan dat er alleen maar gereageerd wordt op incidenten en overlast. In een later stadium wordt het project uitgerold naar andere wijken.
De VVD-fractie wil nu weten of het college dat waterbedeffect ook ziet. Ook willen de liberalen weten of de politiecapaciteit in Hengelo voldoende is om hier adequaat op te kunnen reageren. “Wij kunnen ons voorstellen dat de antwoorden op deze vragen kunnen leiden tot nieuwe vragen. Om die reden zouden wij ook kunnen leven met een beeldvormende politieke markt op korte termijn”, aldus Boers.