Overal in de regio wappert de Nederlandse driekleur ondersteboven aan onder meer vlaggenmasten en straatlantaarns. Boeren en hun sympathisanten laten hiermee hun onvrede blijken over het stikstofbeleid van de landelijke overheid. Hengelo liet twee weken geleden weten 'op korte termijn de vlaggen die aan gemeentelijke eigendommen zijn bevestigd te zullen verwijderen'. Nu blijkt dat de bedrijven die dit zouden moeten doen, bedreigd zijn.
De vlaggen zouden worden weggehaald door externe partijen en het gemeentelijke groenbedrijf Gildebor. Een gemeentewoordvoerder laat nu weten dat de gemeente 'vorige week heeft moeten besluiten om de opruimplannen uit te stellen, omdat bedrijven terughoudend reageerden met het leveren van mensen en materiaal om de vlaggen te verwijderen'.
Hoewel het de gemeente in eerste instantie gaat om vlaggen die zijn bevestigd aan gemeentelijke eigendommen, wordt nu ook korte metten gemaakt met vlaggen langs provinciale wegen. Althans dat is de bedoeling. Met name langs de N739 in Beckum zorgen de vlaggen voor wrevel bij sommige inwoners. "Het klopt dat de provincie Overijssel verantwoordelijk is voor het beheer van de N739 en ook voor de lichtmasten langs deze weg. Maar omdat de vlaggen direct effect hebben op onze inwoners hebben we in overleg met de provincie deze taak op ons genomen en bedrijven ingeschakeld om de vlaggen weg te halen", aldus de gemeentewoordvoerder.
Naar nu echter blijkt is gedreigd met openbaarmaking van adresgegevens van medewerkers van deze bedrijven in de appgroepen van actievoerders. Hierop hebben de bedrijven de opdracht teruggegeven. De gemeentewoordvoerder zegt geen idee te hebben hoe deze actievoerders achter de namen van de ingeschakelde bedrijven zijn gekomen. Wel weet hij dat er deze week weer gesprekken gevoerd zullen worden met deze bedrijven om tot een oplossing te komen.
De woordvoerder heeft evenmin een idee hoe die oplossing er uit moet zien. Wordt misschien de hulp van beveiligers ingeroepen of wordt de politie erbij betrokken? "Alle mogelijkheden worden besproken. Daarbij worden de landelijke ontwikkelingen in de gaten gehouden en kijken we hoe andere gemeenten het aanpakken."
Vlaggen die een gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid worden in elk geval wel verwijderd. Mensen kunnen daarvan een melding doen bij de gemeente.
PvdA-fractievoorzitter Vincent ten Voorde vindt dat de gemeente Hengelo en Gildebor 'niet moeten wijken voor dit gedrag': "Intimideren, bedreigen en het openbaar maken van persoonlijke adressen. Dit gaat te ver en moet stoppen. Haal deze vlaggen zo snel mogelijk weg", aldus Ten Voorde in een reactie.